ПРИТЕСНИТЕЛНО: Десетокласниците не събрали и средния брой точки на изпитите

ПРИТЕСНИТЕЛНО: Десетокласниците не събрали и средния брой точки на изпитите

Средният резултат по български език и литература на националното външно оценяване в 10- клас е 22,50 точки от максимум 50 или те едвам са дали 45% верни отговори. Успехът по математика е дори и по-нисък – средно 13,84 (27,68%). Това става ясно от резултатите, които бяха публикувани днес.

Общо 96 са работите с нула точки, като девет ученици нямат нито един верен отговори и по двата предмета. Нито един десетокласник не е постигнал максимален резултат и на двата изпита, става ясно още от анализа. Само трима десетокласници са успели да съберат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. Въпреки че средните резултати по математика са по-ниски, има 29 ученици с максимален брой точки. 285 пък не са решили правилно нито една задача.

Отчита се, че като цяло десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение. Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и др.

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.

На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 48 809 десетокласници, а по математика – 48 334. Данните от националното външно оценяване в Х клас ще бъдат част от подготвяния анализ на средното образование. Служебният екип на МОН ще предложи конкретни промени при тези изпити за следващата година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.