Присъждат посмъртно „почетен гражданин“ на шофьора, спасил 13 деца преди да почине
2

Присъждат посмъртно „почетен гражданин“ на шофьора, спасил 13 деца преди да почине

По време на пътуването в училищния автобус липсвал възпитател

Община Кюстендил ще присъди посмъртно званието „почетен гражданин“ на 54-годишния шофьор Румен Архипов, който почина от инфаркт докато прибира по домовете им 13 деца. Кюстендилецът беше обявен за герой от голяма част от съгражданите си. „Децата са обожавали шофьора. И днес говорят за него с умиление. Казват, че искат да приличат по добротата на чичо Румен“, коментираха кюстендилци.

Само преди два дни Румен Архипов поел поредния си курс, за да прибере група ученици от Кюстендил до село Слокощица. Общо 13 деца - 10 от ПМГ „Емануил Иванов“ и други 3 от Началното училище в града, пътували с водача, когато се случва трагедията. Малко след като Румен навлязъл в Слокощица, усетил, че му прилошава, дръпнал ръчната на училищния микробуса и успял да спаси живота на пътуващите с него ученици. Първа помощ на мъжа е оказал полицейски служител, който вижда удара на микробуса в оградата на къща. „Доколкото знаем този човек е извел децата от микробуса. Те са били много уплашени, направо са пищели. Опитал се е да спаси и шофьора, правил му е изкуствено дишане, но човека е починал“, коментираха жители на Слокощица.

След нелепият инцидент стана ясно, че във въпросния училищен автобус е липсвал възпитател. „Директорите трябва да определят хората, които ще придружават учениците по време на транспортирането им от дома до училищата и обратно. По време на инцидента обаче в автобуса е липсвало педагог, което е в нарушение на вътрешните разпоредби на училището и на изискванията на Министерството. От страна на Регионално управление по образованието ще се извърши проверка и ще се предприемат всички мерки по компетентност за изясняване на ситуацията и търсене на отговорност от директора та училището и съответното длъжностно лице”, обяви началникът на РУО – Кюстендил, Радостина Новакова.

Отделно от това се очакват и резултатите от назначените съдебно-медицинската и техническата експертизи, които ще покажат причината за смъртта на водача и състоянието на превозното средство.

„Каквото и който да каже, ние знаем, че човекът си отиде от инфаркт. Нито е боледувал, нито нищо. Здрав, прав и ето, вече го няма. Днес близките му и всички приятели го изпратиха в последния му земен път. Бог да го прости този човек, който се превърна в истински герой за всички нас“, коментираха още кюстендилци.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.