Присъда за украинец за контрабанда на прекурсори през „Калотина“

Присъда за украинец за контрабанда на прекурсори през „Калотина“

Съдът е признал за виновен украински гражданин за извършено от него престъпление - незаконно пренасяне на прекурсори през границата на страната, съобщиха от обвинението.

Чужденецът е бил привлечен към наказателна отговорност и предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура-София. Подсъдимият се занимавал с международни превози на товари, които извършвал със специализиран товарен автомобил, с украински регистрационен номер. Управлявал МПС с пълномощно, издадено му от собственика.

На 26 юни, мъжът бил в Сърбия и търсел стока за превоз до Украйна. Получил предложение от негов познат да превози таблетки от лекарственото средство „Rinasek (2,5 mg. + 60 mg) tablet triprolidine + pseudoephedrine, Hemofarm A.D.“

Той се съгласил, след което в хотела, в който бил отседнал, непознато за него лице му донесло 22 кашона с таблетки. Подсъдимият извадил част от тях от блистерите и ги опаковал в 23 пакета, представляващи прозрачни опаковки, облепени с черно тиксо. Останалите блистери с таблетки сложил в сезалов чувал.

Всичко това укрил на различни места в управлявания от него автомобил - във фабричните кухини над единия калник, на мястото на касетофона, под пътническата и шофьорската седалки, в товарното помещение и в кабината, в дървен сандък в багажното отделение, както и в сак с лични вещи.

На 6 юли, той потеглил от Сърбия за Украйна. Около 22:30 часа пристигнал на трасе „Входящи товарни автомобили“ на МП Калотина. На митническите служители заявил, че автомобилът е празен и няма нищо за деклариране.

Управляваното от него МПС било селектирано по метода „анализ на риска“. Рентгенова проверка установила три зони с подозрение, които били с необичайна плътност. Последвало извършване на щателна митническа проверка, при която били намерени укритите от водача пакети с таблетки. На дежурния разследващ митнически инспектор подсъдимият заявил, че в Сърбия взел за превоз лекарственото средство и показал информационна брошура за него.

От заключението на изготвената физико-химическа експертиза е видно, че иззетите таблетки съдържат активните вещества – псевдоефедрин и трипролидин. Първото от тях е прекурсор за производство на наркотични вещества, според разпоредбите на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Общото тегло на предмета на престъплението е 3 452,03 грама, като стойността му възлиза на 20 712,18 лева. За извършеното престъпно деяние съдът, е наложил на наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години при първоначален общ режим на изтърпяване и глоба в размер на шестдесет хиляди лева.

В полза на държавата са отнети предметът на контрабандата и товарният автомобил, послужил за превозването му. Осъдителната присъда подлежи на обжалване и протест пред въззивна инстанция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.