0

П рез пролетта, с настъпването на активното движение на соковете, в овощарството последователно се прилагат няколко практики за присаждане на калем, пише „Агроновините“.

Изисква се предварителна подготовка. Калемите се събират и запазват още след листопада или през февруари. Най-подходящият метод за младите овощари е присаждането на калем под кора, понеже е най-лесен за изпълнение.

През пролетта, с настъпването на активното движение на соковете, в овощарството последователно се прилагат няколко практики за присаждане на калем, пише „Агроновините“.

Изисква се предварителна подготовка. Калемите се събират и запазват още след листопада или през февруари. Най-подходящият метод за младите овощари е присаждането на калем под кора, понеже е най-лесен за изпълнение.

Време

Подходящо време за извършване на присаждането на калем е месец април, след като се раззеленеят дръвчетата, а пъпките по приготвените и съхранени калеми са в спящо състояние. Важно е да следим за срока, понеже ако премине, присаждането се отлага за идната година. По време на активната вегетация, може да се използват и калеми от дърво, като сорта и вида са според предпочитанията.

Срез

Преди да преминем към присаждане на калем, трябва напречно да прережем подложката. Полученият отрез се заглажда с остър нож, след което по кората се правят 1 или 2 вертикални среза. Използват се калеми от зелени филизи, които са започнали да се вдървесиняват. Не се употребява меката им, връхна част.
По същия начин се приготвят калемите, които имат по две пъпки, но се премахват листните петури, а се запазват дръжките. Процедурата продължава, с подпъхване във вертикалните срезове. Привързват се и се замазват с овощарски мехлем. След време се наблюдава окапване на листните дръжки, а формираните в основата им пъпки започват своето развитие.

Мнение

Чрез този метод се удължава времето за присаждане и се компенсират пропуснатите възможности. Според някои учени, благоприятният срок за това е до 20 юни. Причината е, че израсналите леторасти се нуждаят от време, за да узреят преди настъпването на студените месеци.


Важно

При присаждането трябва да се има предвид, че овощните видове имат определена биологична съвместимост между подложката и присадника. Ябълката се присажда само върху ябълка, крушата – върху круша и дюля, сливата – върху джанка и слива, черешата и вишната – върху череша, махалебка и вишна, прасковата – върху праскова, джанка, кайсия и бадем, кайсията – върху кайсия, джанка и праскова, а бадемът – върху бадем, праскова и джанка. Подложката оказва влияние върху растежните и репродуктивни прояви на сорта.

Изрязват се клонки от южната страна

За калеми се изрязват едногодишни клонки с дължина около 30 см. За предпочитане е да са от южната страна на короната и да имат добре развити пъпки. Съхраняват се в избено помещение, заровени във влажен пясък на около 2/3 от дължината им. Ако калемите са малко, може да се съхраняват в хладилник при температура около 4°С, обвити във влажен памук и поставени в найлонов плик, който не се завързва. Правилното съхраняване е от изключителна важност, за да се запазят пъпките в свежо състояние, пише napravisam.net.

Друго важно нещо е да не се извършва присаждане в топлите часове на деня, непосредствено след дъжд и при ниски температури. Калемите трябва да са от здраво дърво, да не са травмирани от градушка или замърсени. Ножчетата за присаждане трябва да са чисти и обеззаразени. Отрезите при присаждането да са гладки и чисти.

Методът зависи и от възрастта на дървото

Предимството на присаждането с калем се състои в това, че успешно се прилага рано през пролетта за подложки, оказали се с повредени пъпки при околирането предишното лято, а и може да се извършва и на по-стари подложки със загрубяла кора. Какъв метод за присаждане с калем ще се приложи, зависи от възрастта и дебелината на подложката и от момента (срока) на присаждането. При лесно отлепване на кората от подложката, т.е. след започване на активното сокодвижение, обикновено се прилага методът „Под кора“. Ако подложката е в зимен покой, се използва „Копулация“, „На седло“, „Кози крак“, „На разцеп“ или „Страничен разрез“.