0

П риродният газ през февруари се очаква да бъде по-евтин с 18 на сто, отколкото за януари. Това стана ясно по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На него бе обсъден доклад във връзка с внесеното на 11 януари заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за февруари, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Природният газ през февруари се очаква да бъде по-евтин с 18 на сто, отколкото за януари. Това стана ясно по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На него бе обсъден доклад във връзка с внесеното на 11 януари заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за февруари, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Държавното газово дружество предлага цената на природния газ


от 1 февруари 2022 г. да бъде в размер на 114,31 лева за мегаватчас


(без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За януари цената е 133,41 лева за мегаватчас. За предходния месец – декември, утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лева за мегаватчас.

На откритото заседание изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, който се включи онлайн, коментира, че след датата на подаденото заявление има значителна динамика на пазара на природен газ в Европа. Отначало е имало спадове в стойностите, докато през последните два дни се забелязва увеличение, но при всички положения в оставащите дни до 1 февруари не се очаква да има изненади и ще има намаление на цената на природния газ. Павлов увери, че окончателното предложение, което общественият доставчик ще внесе на 1 февруари сутринта и ще отразява отчетните данни на ценообразуващите компоненти към 31 януари, ще доведе до понижение на цената на природния газ.

Окончателното решение за утвърждаване на цената за февруари, по която "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия,


КЕВР ще вземе на закрито заседание на 1 февруари


Във връзка с напрежението между Русия и Украйна шефът на "Булгаргаз" увери, че доставките на природен газ от „Газпром“ ще продължат. "Миналата седмица бордът на директорите имаше разговор с колегите от "Газпром". Нямаме никакви притеснения, никакъв знак, че ще има прекъсвания", изтъкна Павлов.

Относно вноса на газ по договора с Азербайджан той уточни, че сега България получава максимално възможните количества природен газ, които азерският вносител се съгласява да достави. По думите му от "Булгаргаз" са успели да договорят да се получава природен газ на друг алтернативен газопровод, който се намира на близо 300 км от договорния. За тази цел са били подписани две временни споразумения.