0

Е два ли подозирате, че при консумация един от най-популярните зеленчуци в България оказва безброй положителни ефекти върху здравето и в същото време бори страховити болести, за някои от които все още не съществуват на 100% ефективни лекарства.

Едва ли подозирате, че при консумация един от най-популярните зеленчуци в България оказва безброй положителни ефекти върху здравето и в същото време бори страховити болести, за някои от които все още не съществуват на 100% ефективни лекарства.

Странно, но за полезните свойства на толкова масово отглеждан и употребяван и в България зеленчук като краставиците не се разказва никак много. 

Счита се, че този продукт не е нищо повече от „заместител на водата“ в летните горещини, тъй като съдържа до 99 процента от тази течност.

Останалите компоненти на краставицата са един процент протеини и мазнини; около три процента въглехидрати; 0,3 процента минерали и до 4 процента калций, желязо, магнезий, фосфор и цинк.

Учените напомнят, че краставицата има големи проблеми и с витаминния състав - до два процента, с изключение на витамин К (21 процента).

Въпреки това, убедени са специалистите, краставиците носят големи ползи на организма.

На първо място, краставицата е заместител на аспирина. Тайната е в краставичната вода, която допринася за алкални реакции и идеално се възприема от вътрешната среда на тялото, намалявайки повишената киселинност.

Затова експертите препоръчват на възрастните хора да ядат колкото се може повече краставици, особено след като този зеленчук дава усещане за ситост.

Така наречената „диета с краставици“ може да отслаби такива процеси като саркопения (загуба на мускулна маса, типичен признак на стареене организма), отслабване на костите (остеопороза), намаляване на признаците на приближаваща хипертония, инсулти и сърдечно-съдови заболявания.

Експертите посочват и мощния противовъзпалителен ефект на краставицата, който е близък до аспирина, но не вреди на стомаха.

Също така, краставицата съдържа голям брой антиоксиданти - флавоноиди, тритерпени и лигнани. Експертите отбелязват специално такива полезни вещества, които се съдържат в краставицата, като тритерпен. Той успешно противостои на появата на ракови тумори.

Такъв рядък компонент в краставицата, като кукурбитацин, може да допринесе за блокиране на рака.В момента въз основа на куркубитацина учените разработват лекарство срещу рак.

Източник: zdrave.to