Природен парк предлага маршрути за осиновяване
3

Природен парк предлага маршрути за осиновяване

Туристическите пътеки из Шуменското плато си търсят покровители

Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ търси покровители на основните туристически маршрути п Шуменското плато. „С бъдещите си партньори ще си сътрудничим при поддържане на маркираните пътеки“, уточни директорът на ДПП „Шуменско плато“ инж. Васил Василев. В парка, който е неделима част от  живота на шуменци и атракция за гостите на града,  има 7 основни пешеходни маршрута, 4 тематични маршрута, 3 веломаршрута и едно трасе за скално катерене.

От Велоклуб „Илчов баир“ вече са потвърдили след разговор с ръководството на дирекцията, че ще продължават да поддържат маркираните пътеки за колоездене. От „Ротари - Шумен“ пък изявили желание да бъдат покровители на туистическия маршрут „Вълшебството на гората“, който преминава в близост до най-високата точка на Шуменското плато – Търнов табия. От години „Ротари – Шумен“ искат да популяризират мястото, поставили са информационна табела и през пролетта предстои разчистване на достъпа до нея.

Започнал е процес и за подновяване на споразуменията с фирми, спортни клубове и неправителствени организации за поддържане на заслоните в Парка. Свои "осиновители имат Туристическите заслони „Теменуга“, „Успех“, „Автостроител“, и „Детелина“, детският кът „Слънце“ в района на Паметник „Създатели на Българската държава“, както и кътът за отдих до шуменската крепост.

„Готови сме да подпишем споразумение за партньорство с всички, които искат да помогнат в опазването и поддържането на парковата инфраструктура“, заяви директорът на ДПП „Шуменско плато“ инж. Васил Василев.

На сайта на Дирекцията е публикуван списък с покровителите и примерна бланка на партньорското споразумение.

Инициативата „Стани покровител“ стартира по повод рождения ден на ПП „Шуменско плато“. Паркът е създаден на 5 февруари 1980 г. за да се запазят биологичното разнообразие, местообитанията, платовидния ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм. На площ от 3895, 8 ха се срещат 550 вида висши растения, 28 вида бозайници, 71 вида птици, 14 вида влечуги и 6 вида земноводни. В границите на Парка се намира и резерват „Букака“ с площ 62 ха.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.