Принтираха и имплантираха 3D глезен

Принтираха и имплантираха 3D глезен

Ортопеди – хирурзи и инженери – биомеханици от Болоня успяха за пръв път в света да копират глезен на 57-годишен пациент в 3D измерение и да му го имплантират успешно.

Човекът бил катастрофирал с мотоциклет преди 13 години, предвижвал се едва, едва с патерици, а вече си ходи съвсем спокойно и без чужда помощ. Уникалната Операция е била извършена на миналия 9 октомври, но положителният резултат от нея бе оповестен завчера на съвместна пресконференция на ръководствата на ортопедичната клиника „Рицоли“ и на факултета по биодинамика към Университета на Болоня.

Според ръководителя на научния екип проф. Чезаре Фалдини, свършеното от него и колегите му е абсолютна новост в медицината, тъй като за пръв път в света е била записана в най-малки подробности с нарочна компютърна програма изометрията на костите и тъканите в глезен, след което той е бил копиран със специална техника в 3D и после е бил присаден с персонализирана за конкретния пациент хирургическа интервенция. Както разясни известният италиански ортопед, най-напред е било направено пластмасово копие на всички кости на пациента от таза надолу, като за травмираните в глезена при инцидента с мотора е бил използван „огледалния“ вариант от здравия крак. Последвало „проиграване“ на получения „пластмасов комплекс“ с цел отстраняване на евентуалните пропуски и проблемни връзки в движение, покой, с натоварване и т.н. Едва след като специалистите се убедили в перфектността на дооформеното след всевъзможните проби пластмасово копие, те пристъпили към извайването в 3D с лазерна технология на нов комплект кости за увредения глезен от специална сплав от хром, кобалт и молибден. Накрая дошъл ред и на операцията по поставянето на импланта, която се оказала най-лесното начинание от целия сложен комплекс от дейности по възстановяване на глезена.

Разработената от учените глави в Болоня технология предизвика голям интерес в медицинските среди не само на Апенините, а за трансплантация на отпечатани в 3D кости на ходилото в клиниката „Рицоли“ вeче чакат над 30 пациенти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.