През последните няколко години социалните мрежи и чатове се използват масово от трафиканти за набиране на жертви. Това може да стане дори, чрез невинни, но фалшиви обяви за работа. Трафикът е предимно за сексуална експлоатация в чужбина, която е и най-разпространената форма. Това стана ясно по време на Национална работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите, проведена в Пловдив.

„През първото шестмесечие на 2018г. общият брой на пострадалите лица, за които се води разследване за трафик на хора, е 339. От тях жените остават най-голям процент – 80%. 225 жени са станали жертва на сексуална експлоатация, като непълнолетните от тях са 45. Данните са с натрупване, тоест, жертвите може да са и от предходни години”, заяви пр експертът на Националната комисия за борба с трафика на хора Добромир Петров. По думите му последната кампания на комисията е именно с фокус интернет и как новите технологии променят навиците на трафикантите. Социалната мрежа Фейсбук е партньор на комисията в борбата й с трафика на хора.

Веднага след сексуалната експлоатация се нареждат трудовата и продажбата на бебета. Предотвратено е 49 бременни да продадат новородените си. Сделките се правят предимно в Гърция, а контингентът са жени от малцинствата от бургаските села. Според данни от прокуратурата в последната една година търговците на новородени започнали да търсят жени и от варненските села, уточни Петров. През първите шест месеца на тази година има и 230 производства срещу трафиканти. Рисковите групи са от региони с по-ниско икономическо състояние, по-неграмотни хора, които не са били обхванати от системата на образованието. „И тази година основно регионите, от които са жертвите, продължават да са Плевен, Пловдив, Бургас, Варна, София и традиционно Сливен, откъдето има жени, които биват трафикирани с цел сексуална експлоатация”, каза още пр експертът.

През периода 2015-2017 г. 10-те местни комисии в страната са обхванали близо 65 хиляди лица в рамките на 303 дейности по превенция на трафика на хора. Европейската комисия докладва, че 65% от жертвите на трафик на хора са граждани на стария континент, заяви по време на срещата Камелия Димитрова, секретар на НКБТХ. Според данните на Европейската комисия 67 % от регистрираните жертви на трафик в ЕС са жертви на сексуална експлоатация (95 %, от които са жени или момичета), следвани от жертвите на трудова експлоатация (21 %) и други форми на експлоатация (12 %).

По темата: трафик
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

140 пациенти прегледани в спешните кабинети в Пловдив за седмица

Близо 140 пациента са били прегледани през новите приемни кабинети в УМБАЛ „Каспела“ , Транспортна болница и МБАЛ Свети Пантелеймон“ в рамките на седмица, съобщи областният управител Дани Каназирева по данни на директорите на лечебните заведения.

5 000 хиляди тона боклук извозени от сметищата в „Столипиново“

„От началото на годината до 31 март от незаконните сметища в „Столипиново” са извозени 4 713,54 тона отпадъци. Това е с близо 1000 тона повече в сравнение със същия период на 2019-а, когато извозеният боклук е 3730,52 тона”, съобщи директорът на ОП „Чистота” Николай Георгиев.