„Прилепът“ на Щраус се преражда като феникс в Оперетата

„Прилепът“ на Щраус се преражда като феникс в Оперетата

Нова, непоставяна досега у нас сценична версия на оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус-син ще открие сезона на премиерите в Музикалния театър на 20, 25, 26 и 27 октомври.

Режисьор е директорът на театъра Марияна Арсенова, диригент-постановчик – Юли Дамянов, диригенти са Огнян Митонов и Димитър Косев, сценографи – Иван Савов и Слава Савова, художник по костюмите – Яна Дворецка, хореограф – Йоанна Стоянова. „С тази премиера на „Прилепът” искаме да поднесем подарък на нашата публика. Тя ще види класически прочит на пиесата и в същото време – изцяло нова версия на „Прилепът”, направена с шега, с лекота и финес, както се поставят всички оперетни заглавия в Музикалния театър“, обяснява Арсенова.

„Прилепът” на Щраус е класическа танцувална оперета, в която любовните страсти и семейните перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Мелодраматичният и комедиен стил на либретото, съчетан с красивата музика на Краля на валса, създава усещането за празничност. „Костюмите не са от епохата на написването на „Прилепът”, те са съвременни и това е нарочно търсен похват от режисьора на спектакъла”, разкрива художникът по костюмите Яна Дворецка. Безспорно, най-провокативна е визията на Граф Орловски, на чийто бал се заплитат неочаквани комични ситуации. В ролята ще се редуват младите звезди на Музикалния театър Александър Панайотов и Денко Проданов.

В останалите партии участват солистите Богомил Спиров, Владимир Грудков (Габриел фон Айзенщайн); Добрина Икономова, Олга Динова, Марияна Арсенова и гост-солистът Илина Михайлова (Розалинда); Николай Борисов, Иван Панев и Христо Сарафов (Франк); Стефан Петков и Пеньо Пирозов (Алфред); Катерина Тупарова, Теменужка Трифонова, Дайана Фирузи и Исидора Молес (Адела); Кръстан Кръстанов, Добромир Момеков, Александър Мутафчийски (Доктор Фалке) и др.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.