0

П рилепите от китайската провинция Ухан, причинители на пандемията от COVID-19 станаха част от Страшният съд, платно на  художничката Надежда Кутева, която е носител на  голямата награда на провеждащото се в Стара Загора за юбилейно, пето по реда си Балканско квадринале на живописта „Митове и легендите на моя народ“.

Прилепите от китайската провинция Ухан, причинители на пандемията от COVID-19 станаха част от Страшният съд, платно на  художничката Надежда Кутева, която е носител на  голямата награда на провеждащото се в Стара Загора за юбилейно, пето по реда си Балканско квадринале на живописта „Митове и легендите на моя народ“.

Авторката, която за втори път получава награда от квадриналето (на първото му издание тя получава награда за живопис) коментира, че получила вдъхновение за работата си след като в началото на миналата година гледала по телевизията интервю с китаец за идващата от Далечния Изток световна опасност.

По думите й тепърва пандемията ще намира място в изкуството:рисуването, музиката, киното и литературата. Надежда Кутева, която е дъщеря на големия композитор Филип Кутев все пак добавя, че в платното й има и известно позитивно послание с играещите валс…дяволи.

Призът, пластика на старозагорския скулптор Сашо Козаров бе присъден от 7-членно жури начело с председателя на СБХ Любен Генов, което в края на 2020 година преся 329 работи на 198 автори от България, Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония,  Италия, Литва и Русия. До участие в експозицията, чието откриване трябваше да бъде на 20 декември, но се случи заради пандемичната обстановка навръх Ивановден /7 януари/ в залите на старозагорската художествена галерия бяха допуснати 140  картини на  118 автори от България, 6 от Румъния, 3 от Турция, по един от Гърция и Италия.

Художничката има над 200 участия и над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина (Япония, Македония, Холандия, Германия).Носителка е на десетки награди, сред които са Награда за живопис – „Родопа” гр. Смолян (1983), Награда за живопис – „Златю Бояджиев” (1985), „Владимир Димитров - Майстора” (1989).За нея специалистите казват, че един от най-самобитните родни живописци като успява да изведе изкуството си от фолклора, митологията и иконописта.

 Седем са общо наградите на квадриналето, техни носители са :Иво Бистрички от Бургас; румънецът Отинджак Сорин ; ямболията Цветан Казанджиев;работещият в Харманли Димитър Каратонев;плевенчанинът Иван Велчев – Йово и благоевградчанинът Иван Милушев.

Специален приз на областния управител за млад автор получа  26-годишната столичанка Гергана Балабанова за работата си  „Омая 2020“.Още девет художници са били номинирани, сред тях има представители на няколко поколения майстори на четката, сред тях са трима старозагорци: Злати Златев /1942 г./, Димо Генов /1947 г./ и Валентин Дончевски /1958/.

В съответствие със статута на квадриналето наградените картини стават собственост на художествената галерия в Града на липите.

Заради строгите карантинни мерки на откриването присъстваха ограничен кръг посетители, като всички бяха с предпазни маски.