Приключи възстановяването на мозаечните пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна
9

Приключи възстановяването на мозаечните пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна

Мозаечните пана на Йоан Левиев в подлеза на Баня Старинна в Пловдив грейнаха, след като над 30 години бяха затулени от павилиони за дрехи и ширпотреба.

Възстановяването на красивите мозайки приключи този вторник. Работата започна след подаден сигнал от скулптора Цвятко Сиромашки до зам.-кмета Пламен Панов. Още същата вечер, Панов докладва на кмета на Пловдив Здравко Димитров, а  на следващата сутрин изпрати екип, който да направи оглед на място какви са пораженията. В инспекцията участваха директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков и реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова, Нина Димовска – началник - отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и представители на ОП „Чистота“.

Проблемите по мозайките в подлеза на Баня Старинна бяха причинени от замърсявания с различен произход, механично нанесени вреди и липсващи тесери. От повърхността на камъните бяха отстранени наслоявания от прах, екскреманти от лястовички, графити, петна и пръски от мазилки и бои. На места директно в мозайката бяха забити множество дюбели и видии. Мозайката е изградена само от естествени камъни. Липсващите тесери бяха възстановени със същите по вид, структура и цвят камъни, специално обработени в съответните размери. Реставрацията бе извършена от Марин Бекирски и Марина Ненова.

След три десетилетия в подлеза на Баня Старинна отново могат да се прочетат старите имена на Пловдив, изписани с разноцветни камъни. Каменните картини са подреждани преди 50 години от известния пловдивски художник Йоан Левиев и дълго време са били символ на историята и културния живот на града.

Всички мозайки ще бъдат експонирани по възможно най-добрия начин и в новия проект за цялостно обновяване на подлеза, подготвен от екипа на кмета на „Централен“ Георги Стаменов, който ще бъде финализиран в края на лятото. Освен видеонаблюдението, което вече е монтирано, в дейностите е включено ново осветление, стъклени врати и отводнителна система. В новия проект, който ще превърне подлеза в красиво, чисто и уютно място е заложена климатизация, вентилация, асансьор и много други, като е предвидена дори възможност за използването на подлеза за културни събития.

Пламен Панов благодари на екипа на Градска художествена галерия за положения труд по възстановяването на мозаечните пана на Йоан Левиев. Той подчерта, че работата по възстановяването и консервацията на монументално изкуство на територията на община Пловдив ще продължи с пълна сила. За целта със заповед  на кмета Здравко Димитров е сформирана комисия, която ще извърши всички необходими действия, в т.ч. локализиране на монументалното изкуство, изготвяне на опис на вид, размери, материал, техника, състояние. В резултата на работата на комисията ще бъде изготвен подробен доклад до заместник-кмета Пламен Панов с предписания и мерки за реставрация и консервация на всеки от обектите. В състава на комисията са включени гл. архитект на район Централен, директора на ГХГ, директора на РИМ Пловдив, уредника на къща –музей „Златю Бояджиев“ и експерт от отдел „Култура, археология и туризъм“.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.