Приключи техническата рекултивация на съществуващото сметище в местността „Луковица“ в Пещера
2

Приключи техническата рекултивация на съществуващото сметище в местността „Луковица“ в Пещера

Успешно приключи първият етап от техническата рекултивация на градското сметище в местността Луковица край Пещера, съобщиха от общината в града. 

Представители на ПУДООС,МОСВ, РИОСВ, РДНСК, РЗИ, ОД "Земеделие", ИПАЗР „Никола Пушкаров“ проктанти, строителен надзор, строители и инвеститорски контрол от Община Пещера, след запознаване с работните проекти и документацията, извърши оглед на терена.

Кметът на Община Пещера Йордан Младенов благодари на експертите и изпълнителите за качествената и експедитивна работа.

С реализирането на проекта се извърши техническа рекултивация на сметището на Община Пещера. Площта на имота е 21,418 дка, безвъзмездна помощ отпусната от ПУДООС  е в размер на 978 549,56 лв. Собствените средства за биологична рекултивация възлизат на 65113,38 лв.

Срокът за изпълнение на предвидените дейности по договора е 131 календарни дни - от 14.08.2020 г. Крайният срок за  приемане на техническата рекултивация е 22.12.2020 година. На мястото на старото градско сметище е извършено изграждане на изолационния пакет - газов дренаж (дренажен геокомпозит), запечатващ пласт и дренажна система  за атмосферни води, полагане на рекултивационен слой (почва и хумус) и изграждане на отводнителните канавки. На мястото е изградена система за управление на биогаз.

При извършения оглед на терена се установи, че предвидените дейности по проекта са изпълнени в обема, който е предвиден по техническа рекултивация. Предстои изпълнението на втори етап – биологичната рекултивация, поясниха от общината в родопския град.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.