0

П риказки на Братя Грим блестят в нов луксозен том, който издателство „Лист” пуска в навечерието на Рождественските празници. Някои от тях – като „Червената шапчица”, „Бременските градски музиканти” и „Спящата красавица”, са добре познати, но между кориците се промъкват още герои и интригуващи истории – като „Ханс Ежко мой”, „Седемте гарвана” и „Бедното мелничарче”.

Приказки на Братя Грим блестят в нов луксозен том, който издателство „Лист” пуска в навечерието на Рождественските празници. Някои от тях – като „Червената шапчица”, „Бременските градски музиканти” и „Спящата красавица”, са добре познати, но между кориците се промъкват още герои и интригуващи истории – като „Ханс Ежко мой”, „Седемте гарвана” и „Бедното мелничарче”.

Преводът, дело на изтъкнатата германистка проф. Ана Димова, е най-близо до немския оригинал. Така например Червената шапчица не носи на баба си баница или питка, а нещо съвсем друго... Подборът на 11-те приказки е на художничката Лизбет Цвергер, носителка на наградата „Андерсен”. Четката ѝ оставя усещане за вълшебство във всяка илюстрация. Първата сбирка с приказки на Братя Грим излиза в Германия преди повече от 200 години и съдържа 86 творби. По-късно Вилхелм и Якоб преработват някои от историите заради упреците, че в тях има много жестокост. В изящното издание на „Лист” всички страхове са преодолими. На Коледния панаир на книгата в НДК то се предлага с 20% отстъпка от редовната цена 16 лв.