Приказката за тайната полиция в читанката за трети клас учела децата на правата им

Приказката за тайната полиция в читанката за трети клас учела децата на правата им

Приказката с Тайна полиция за децата и закон, според който възрастните не трябва да бият или да се карат на хлапетата, трябвало да провокира малчуганите да обсъдят права какви са техните права и защита. Това обясниха издателите на читанката за трети клас, в която е включен текстът „Новият закон“ на австрийската писателка Кристине Ньостлингер..

Четвъртък в социалните мрежи родители сравниха произведението с подготвената национална стратегия за детето и го определиха като пропаганда. От издателството обаче смятат, че текстът е тенденциозно интерпретиран и се внушават откровени неистини. „Подходът е познат – отделни изрази са извадени от контекста и са тълкувани едностранчиво във връзка с все още неодобрената Стратегия за детето.“, коментираха те.

Издателството посочва, че текстът на приказката е образец на съвременната детска литература, отразяваща света и проблемите в живота на новите поколения деца през призмата на културното многообразие и общочовешките ценности. „Чрез него се поставят на обсъждане темите за правата на детето и тяхната защита, за отношенията и общуването между деца и възрастни, за ценностите, които литературата интерпретира чрез своя образен език и около които се обединяваме като членове на демократични общества. Той е в защита на правото учениците да могат да четат произведения, в които герои са съвременните деца с техните проблеми и интереси, за да изградят чрез литературата и четенето хуманно разбиране за живота и за себе си като активни личности и граждани на света.“, пишат още в становището си.

Причина за възмущение бяха и думи като „окей“ и „боклук“, използвани в преподава на приказката. Според родителите те не били неподходящи за деца в крехка възраст, на които е редно да се даде пример с морални ценности и правилен изказ, а не с разговорни фрази и обиди. Според издателите обаче възрастните забравяли за образния език, на който литературата създава своите измислици и затова в този езика на героите те виждали само лош пример за неправилна реч. Те посочват, че приказка, поместена в читанката, събира всички характерни черти на творческия почерк на писателката, която е сред водещите имена сред авторите на книги за деца в немскоезичния свят. „В създадения от нея въображаем свят фантазията се преплита с тъжни истини за проблеми, с които децата се сблъскват в живота си, и по забавен начин отправя посланието за обединяване на усилията на деца и възрастни за тяхното решаване. Неповторимият хумор, с който са пропити образите на детето и възрастния, чудесно импонира на усета на децата към смешното. Но той невинаги е понятен за литературния вкус на възрастните, формирани като читатели на назидателно-възпитателна литература за деца и възприемащи себе си като носители на истината от последна инстанция.“, заявяват още от издателството.

То посочват още, че авторите на учебника са водещи и доказани специалисти в своята област. Читанката пък била одобрена от образователното министерство без забележки с максимален брой точки и преминава и процедурата за пригодност, в която над 2000 учители са дали своята положителна оценка за нея. Въпреки екипът посочва, че остава отворен за препоръки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.