Приказка за Волята и Ината

Приказка за Волята и Ината

Вървели Волята и Ината по пътя си и всичко било наред, докато пътят бил гладък и прав. Но когато Волята и Ината срещнали стена, която била препятствие и предизвикателство за продължаване по пътя, настанал раздор.

тук докато тази стена не изчезне и нещата не се променят сами”.

В този момент Волята се отказала от Ината, разбрала, че само си губи времето и енергията в пререкания, запретнала ръкави, навила крачоли, мобилизирала сили, концентрираla се в целта, намерила  подходящите инструменти и.... хоп - прескочила препятствието.  Поканила и Ината да направи като нея - все пак му посочила, че е възможно, но това бил доста заинатил се Инат. Той просто бил свикнал да спори, да говори, да обсъжда, да дискутира, да доказва колко е невъзможно всичко това.

Уморително е да си спътник на един Инат, Волята поклатила глава и леко и спокойно продължила по пътя си и стигнала до целта си, а Ината все още е там, стои на едно място и доказва колко е невъзможно това, което Волята е направила.

Разказвам тази приказка, защото тя илюстрира Волята на едни хора в страната да я преведат колкото може по-леко през епидемията, в която се намираме. Тя илюстрира Волята на част от хората да спазват наложените правила, колкото и да им е трудно, и Ината на други да правят каквото им е удобно. В момент на изпитание се оказа, че инатливите до глупаво безразсъдство българи всъщност са много. И имат безумни оправдания от всякакъв характер – от невъзможност да проявяват воля да си останат вкъщи до измамливата заблуда, че могат да излъжат институциите – полиция, летищни власти и т.н. И продължават да смятат, че Инатът им ще надхитри Волята. Без да осъзнават, че Инатът може да надхитри Волята в даден момент, но Животът – никога. Само се моля да не го разберат, когато вече е късно.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.