0

П риятел на Чепига, работещ като втори секретар в руското посолство в Холандия, е провалил операцията на руските хакери в Хага. Това написа британският в. "Телеграф".

Приятел на Чепига, работещ като втори секретар в руското посолство в Холандия, е провалил операцията на руските хакери в Хага. Това написа британският в. "Телеграф".

Виновникът е полковникът от ГРУ Константин Бахтин, който организирал операцията, но не спазил и елементарните правила за нелегалната агентурна дейност. Участниците говорили по собствените си телефони, които вероятно били подслушвани и всички подробности около самата акция били споменавани открито.
Британският в. „Стандарт“ пък написа, че след среща с руския президент Владимир Путин 62-годишният генерал полковник и шеф на ГРУ Игор Коробов е бил много разстроен. Причината за това бил провалът на операцията. Разкритите агенти дори били запитани защо не са носили направо шапки будьоновки.


Официално Москва заяви, че руската страна е готова да обсъжда с британските власти информацията, отнасяща се до твърденията на инициативната група "Белингкет" (Bellingcat) за установяване на истинската самоличност на руснаците, заподозрени по делото за отравянето на бащата и дъщерята Скрипал.
На 5 септември британската премиерка Тереза Мей информира британския парламент за изводите на разследването, като каза, че за покушението с отровното вещество "Новичок" срещу семейство Скрипал на 5 март 2018 г. са заподозрени двама руснаци с паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов, които британските спецслужби смятат за агенти на руското военно разузнаване (ГРУ).
В края на септември вестник "Дейли телеграф" съобщи, че под името Руслан Боширов се крие 39-годишният полковник Анатолий Чепига, носител на руски държавни награди. Според вестника тази информация е била разкрита чрез следствието, проведено съвместно с "Белингкет".