Надзветите субсидии ще бъдат прихващани от следващите траншове, а няма да бъдат връщани от накуп от партиите и коалициите. Това всъщност предвиждат промените в закона за политическите партии, които кабинетът във вторник внесе в деловодството на Народното събрание, след като ден по-рано одобри на непресъствено заседание.

Основната цел на поправките е да фиксират размера на субсидията, след като преди няколко седмици стана ясно, че през 2018 г. всички партии в НС са взели с около 6,5 млн. лева повече и вместо по 11 лева за спечелен глас, са им били изплатени по 13,20 лева. При обиколките си из страната преди ден премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обясниха, че всяка партия, която е взела повече пари от 2016-та година досега, ще трябва да ги върне.

Сега обаче става ясни, че намалението е за сметка на следващите траншове. Разбира се има и изключение.

Когато има недостиг или липса на такива траншове от държавата, сумата се възстановява от съответната партия.

За коалициите намалението на годишната субсидия се разпределя между съставляващите ги партии според коалиционно споразумение, а при липса на такова – пропорционално на броя на народните представители от отделните партии.

В закона се уточнява кои точно партии получават средства. Размерът на субсидията пък се определя на базата на действителните гласове, получени за съответната партия, умножен по размера за един получен действителен глас. Стойността на един спечелен глас пък ще се определя със закона за бюджета. Изрично се записва, че субсидията ще се предоставя на

четири транша – април, юни, септември и декември.

Парите се планират всяка година в бюджета, но в година на парламентарни избори планираните разходи са индикативни, е записано още в закона. В него се уточнява как точно се изчисляват средствата в година на вот за НС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ГЕРБ внасят във вторник поправките в НК за непълнолетните убийци

ГЕРБ обмислят да внесат във вторник поправките в Наказателния кодекс за непълнолетните убийци. През миналата седмица от парламентарната група, в лицето на депутата Маноил Манев, започнаха консултации с експерти, в това число и с адвокатурата.

Йордан Цонев: ДПС ще гласува „въздържал се“ за хазарта

ДПС ще гласува „въздържал се“ за поправките в закона за хазарта, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Това обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Канал 3, като посочи, че от движението не искат да участват въобще в този дебат и няма да внасят свои предложения по закона. По думите му те искат да стоят настрана от този спор, тъй като има неразбиране за този бизнес

Бивш екоминистър: Язовирите да се управляват с изкуствен интелект

Европа може да ни помогне и да ни подкрепи да използваме изкуствен интелект, за да направим модели за прогнозиране на водата на язовирите. Това заяви бившият екоминистър и евродепутат Искра Михайлова. Според нея е необходима нова технология, виждане, приемане на иноваци и нови технологии във всеки един сектор в България, но най-вече във водния.