Приходите от нощувки през октомври са близо 52 млн. лв.

Приходите от нощувки през октомври са близо 52 млн. лв.

С 4% се покачват приходите от нощувки в страната през октомври 2019 г. спрямо същия период миналата година. Към момента достигат 51.9 млн. лв., а регистрираното увеличение се дължи главно на приходите от български граждани 10.4 %, докато тези от чужденци намаляват с 1.3 на сто. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през октомври тази година е 910.4 хил., което показва покачване с 0.2 на сто от преходната година. Най-голямо увеличение (2.9 %) се наблюдава при нощувките в 4 и 5-звездни хотели. Цели 76% от общия брой нощувки за страната са на чужденци именно в първокласните хотели. Останалите 37.9 на сто са за нощувките на българи на същите места за настаняване.

Ръст се отчита и в общия брой на пренощувалите лица, те достигат 455,5 хил. или с 3.8 на сто повече от октомври 2018 г. Увеличение има и при българските граждани, и при чужденците съответно с 2.3% и 6.6 на сто.

Нашенци са направили средно по 1,9 нощувки за месеца, а чуждестранните туристи са прекарали средно по 2.2 вечери в наши хотели.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.