Приходите от цигарите достигнаха 3 млрд. лева

Приходите от цигарите достигнаха 3 млрд. лева

Трафикантите със средно образование и безработни

През изминалата година приходите от облагането на тютюневите изделия в България достигат над 3 млрд. лева или 9,5% от всички данъчни приходи в бюджета. По този показател страната ни се нарежда на челните места в ЕС, а в него влиза както акцизното облагане, така и начисленото ДДС върху тютюневите изделия.

Данните бяха съобщени на втората годишна конференция "Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България”. Според представените данни само

приходите от акцизи тютюна изделия възлизат на 2,5 млрд. лева

и бележат постоянен ръст след 2015 г. Близо 97% от облагането на тютюневи изделия пък се формира от традиционните цигари. Причината за ръста от своя страна се дължи на спада на нелегалната търговия след 2015 година, довел до повишаването на легалното потребление, както и покачването на акцизите през 2016 г. От анализа на съдебната практика пък става ясно, че предимно с нелегална търговия на тютюневи изделия се занимават безработни български граждани, за които тя се е превърнала в поминък.

Средната цена на цигарите у нас е с 20-25% по-ниска от тази в новите страни-членки и наполовина спрямо средните цени в ЕС. Изчислено на базата на средната работна заплата се оказва, че у нас трябва да работиш около 35 минути, за да си купиш една кутия цигари със средна цена 5 лева. През 2018 г.

делът на незаконните цигари е на рекордно ниски нива за страната

средно около 5% от цялото потребление, което прави около 700 млн. незаконни къса. Разбивката на данните по тримесечия за 2018 г. показва тенденцията към свиване на незаконната търговия, като през последното тримесечие на 2018 г. делът на нелегалните цигари достига 4,4% от пазара. В различните проучвания прави впечатление постоянната поява на нови незаконни „евтини бели цигари, които внезапно заменят предишни масово предлагани варианти. Последното безспорно говори за наличието на добре организиран нелегален пазар.

Въпреки ниския дял на незаконното потребление, то не е за подценяване - нелегалните късове цигари са чувствително повече както от цялото потребление на тютюн за свиване, така и от набиращите популярност бездимни тютюневи изделия, сочат данните на Института за пазарна икономика. Общо криминалните приходи от нелегалното потребление на цигари през 2018 г. се изчисляват в рамките на 90-120 млн. лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.