Приемни родители ще помагат на социално слаби семейства чрез емоциалнлана подкрепа и финансови средства, това ще е възможно чрез „Инициативата „Родители+“ Проектът въвежда модел на родителска взаимопомощ. Той ще бъде приложен към близо 200 семейства, в които децата живеят в бедност и имат здравословни, социални и образователни проблеми, съобщиха от социалното министерство.

Обучените приемни родители ще помагат на биологичните семейства, като ги обучават как да се грижат по-добре за своите деца, ще им дават информация за техните права и ще им посредничат при ползването на подкрепа от държавните институции. Приоритетно приемните родители ще работят с млади майки, които имат трудности в отглеждането на бебетата си, самотни родители, както и възрастни хора, които сами гледат внуците си поради миграция на родителите извън страната, разясняват още от социалното ведомство.

„Инициативата „Родители+“, е стъпка напред и показва каква е истинската мисия на приемния родител – да подкрепя биологичните родители, да дава консултации и да служи като навигатор на семействата с по-ниска степен на грамотност със съвети по какъв начин могат да бъдат подкрепени чрез социалната, здравната и образователната системи“, каза министър Сачева. „Да си приемен родител не се изразява в това да получаваш заплата или да се извеждат деца от семействата. Институциите трябва да продължават да обясняват това на обществото. Настаняването в приемно семейство дава възможност едно изоставено дете вместо да бъде в институция с 20-30 деца, да живее в дом, където има семейство и където вниманието и грижата са специално за него“, подчерта още министър Сачева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

Всяко пето училище прати в историята хартиения дневник (ТЕМАТА)

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

1715 от всички над 2200 школа в страната използват електронен дневник през учебната 2019/2020 г., за да нанасят отсъствия и оценки онлайн. Това показват данни на образователното министерство, предоставени на „Монитор“. Училищата могат да избират между три варианта – хартиен, хартиен и електронен или само електронен дневник. На последната опция са се спрели близо 400 от тях. Това означава, че всяко пето школо у нас е пратило в историята хартиения дневник.

Липса на ваксини остави без помощи семействата на други 485 хлапета

Отрязаха детските на 10 591 ученици заради бягства от час

Липса на ваксини остави без помощи семействата на други 485 хлапета

Месечните помощи на 10 591 деца са спрени от началото на учебната година до 19 декември заради натрупани пет неизвинени отсъствия в училище в рамките на един месец. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Деница Сачева до депутата от БСП Георги Гьоков на въпрос за раздадените помощи през изминалата година.

Законови поправки вдигат втората пенсия

Законови поправки ще намалят драстично орязването на вторите пенсии от НОИ. Социалният министър Деница Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1960 г. да бъде в по-голям размер.