Приемни родители ще помагат на социално слаби семейства чрез емоциалнлана подкрепа и финансови средства, това ще е възможно чрез „Инициативата „Родители+“ Проектът въвежда модел на родителска взаимопомощ. Той ще бъде приложен към близо 200 семейства, в които децата живеят в бедност и имат здравословни, социални и образователни проблеми, съобщиха от социалното министерство.

Обучените приемни родители ще помагат на биологичните семейства, като ги обучават как да се грижат по-добре за своите деца, ще им дават информация за техните права и ще им посредничат при ползването на подкрепа от държавните институции. Приоритетно приемните родители ще работят с млади майки, които имат трудности в отглеждането на бебетата си, самотни родители, както и възрастни хора, които сами гледат внуците си поради миграция на родителите извън страната, разясняват още от социалното ведомство.

„Инициативата „Родители+“, е стъпка напред и показва каква е истинската мисия на приемния родител – да подкрепя биологичните родители, да дава консултации и да служи като навигатор на семействата с по-ниска степен на грамотност със съвети по какъв начин могат да бъдат подкрепени чрез социалната, здравната и образователната системи“, каза министър Сачева. „Да си приемен родител не се изразява в това да получаваш заплата или да се извеждат деца от семействата. Институциите трябва да продължават да обясняват това на обществото. Настаняването в приемно семейство дава възможност едно изоставено дете вместо да бъде в институция с 20-30 деца, да живее в дом, където има семейство и където вниманието и грижата са специално за него“, подчерта още министър Сачева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Депутатът Делян Пеевски подкрепи деца с увреждания в Етрополе

Големите дарители: Над 3,3 млн. лв. помощи в сметката на МЗ

Депутатът Делян Пеевски подкрепи деца с увреждания в Етрополе

3 384 000 лв. са постъпили в сметката на МЗ от големи и малки дарители. Средствата са както от преки парични дарения, така и от DMS кампанията на здравното министерство, заяви изпълнителният директор на NOVA Ива Стоянова. Кампанията, която поде телевизията, посочва имената на физически дарители и на фирми, които помагат както с финансова подкрепа, така и със закупуване на оборудване и предпазни средства за болниците в страната.