Във връзка с усложнената епизоотична обстановка и констатирани огнища в страната на болестта Африканска чума по свинете, от Областна администрация в Пазарджик дадоха указания към кметовете на общини как ще бъдат подпомогнати стопаните на прасета от т.нар.“заден двор“, които бяха принудени да ги заколят в 20-километровата санитарна зона. 

При кметовете на населените места или в съответната община се приемат заявления за подпомагане и констативните протоколи за извършеното клане на свинете.

Документите могат да бъдат попълнени на място, а срокът, в който кметовете на населените места трябва да ги представят в Областната дирекция по безопасност на храните, е 26 август 2019 г. От Областната администрация в Пазарджик уточняват, че подпомагането на стопаните на домашни свине ще бъде предоставено за почистване и дезинфекция във връзка с извършено доброволно клане на прасетата за угояване, отглеждани за лични нужди.

Допустими са собственици, които са отглеждали до 5 прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип“лично стопанство“, които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба, както и тези, включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и представен в Областната епизоотична комисия и заверен от областния управител и от официалния лекар с подпис и печат. Размерът на подпомагането е 300 лв. на ферма“ лично стопанство“ в санитарните зони.

В петък бе свикано извънредно заседание на областната епизоотична комисия, след като в района на Държавно горско стопанство „ Чепино“ над Велинград бе констатиран случай на заболяло от Африканска чума по свинете диво прасе. В региона вече са изградени 10 контролно-пропускателни пункта, като в община Сърница работи и мобилен екип, тъй като тя се намира близо до границата със Смолян, където преди време бе констатирано огнище.

Ограничава се и движението на хора, товари, животни и фуражи. Автомобилите, които влизат и излизат от 200-километровата санитарна зона, задължително ще бъдат дезинфектирани, са част от спешните мерки, взети заради констатирания случай на диво прасе, заразено с Африканска чума. На 11 август изтече крайният срок, в който стопаните на прасета от т.нар.“заден двор“ трябваше доброволно да ги умъртвят и в региона бяха преброени 1800 такива животни.

В момента ветеринарните власти заедно с полиция обикалят 77-те населени места в санитарната зона от 20 км, за да проверят колко стопани са изпълнили разпореждането да умъртвят прасетата си.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домакинствата изтеглиха над 24 млрд. лева кредити

Кредитите за домакинствата стигнаха 24,069 млрд. лв. в края на януари 2020 г. На годишна база те се увеличават с 10% спрямо декември предходната година. Към 31 януари 2020 г. жилищните заеми са 10,833 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,8%.

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.