Във връзка с усложнената епизоотична обстановка и констатирани огнища в страната на болестта Африканска чума по свинете, от Областна администрация в Пазарджик дадоха указания към кметовете на общини как ще бъдат подпомогнати стопаните на прасета от т.нар.“заден двор“, които бяха принудени да ги заколят в 20-километровата санитарна зона. 

При кметовете на населените места или в съответната община се приемат заявления за подпомагане и констативните протоколи за извършеното клане на свинете.

Документите могат да бъдат попълнени на място, а срокът, в който кметовете на населените места трябва да ги представят в Областната дирекция по безопасност на храните, е 26 август 2019 г. От Областната администрация в Пазарджик уточняват, че подпомагането на стопаните на домашни свине ще бъде предоставено за почистване и дезинфекция във връзка с извършено доброволно клане на прасетата за угояване, отглеждани за лични нужди.

Допустими са собственици, които са отглеждали до 5 прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип“лично стопанство“, които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба, както и тези, включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и представен в Областната епизоотична комисия и заверен от областния управител и от официалния лекар с подпис и печат. Размерът на подпомагането е 300 лв. на ферма“ лично стопанство“ в санитарните зони.

В петък бе свикано извънредно заседание на областната епизоотична комисия, след като в района на Държавно горско стопанство „ Чепино“ над Велинград бе констатиран случай на заболяло от Африканска чума по свинете диво прасе. В региона вече са изградени 10 контролно-пропускателни пункта, като в община Сърница работи и мобилен екип, тъй като тя се намира близо до границата със Смолян, където преди време бе констатирано огнище.

Ограничава се и движението на хора, товари, животни и фуражи. Автомобилите, които влизат и излизат от 200-километровата санитарна зона, задължително ще бъдат дезинфектирани, са част от спешните мерки, взети заради констатирания случай на диво прасе, заразено с Африканска чума. На 11 август изтече крайният срок, в който стопаните на прасета от т.нар.“заден двор“ трябваше доброволно да ги умъртвят и в региона бяха преброени 1800 такива животни.

В момента ветеринарните власти заедно с полиция обикалят 77-те населени места в санитарната зона от 20 км, за да проверят колко стопани са изпълнили разпореждането да умъртвят прасетата си.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гугъл с мега вложение във възобновяема енергия

Американската компания Гугъл (Google) направи най-голямото в историята си вложение по придобиване на възобновяема енергия за своята глобална дейност. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай на пресконференция в Хелзинки с финландския премиер Анти Рине.

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

1,2 млрд лв. са приходите от Слънчев бряг (ОБЗОР)

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

Туристическият сезон на юг е бил успешен, сочат данните от статистиката. Първенството по приходи в сектора безапелационно държи най-големият ни морски курорт Слънчев бряг, който дава 20% от приходите в сектора. Близо 1,2 млрд. лева са приходите от реализирани нощувки в хотелите там. 

Аврамова: Налага се разширяване на „Тракия“ между София и Пловдив

Автомагистрала "Тракия" е отесняла в участъка между София и Пловдив в двете посоки и се налага да бъде разширена. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарен контрол.