Приемат заявления за месечна помощ за сираци

Приемат заявления за месечна помощ за сираци

Започна приемът на заявления за отпускането на месечна помощ за сираци, които нямат право на наследствена пенсия, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Размерът й е 115 лв. месечно и се предоставя на другия родител или на настойника, който отглежда детето.

За получаване на месечната помощ нямат значение доходите на семейството или на настойника, които отглеждат детето. Родителят или попечителят трябва да живеят постоянно в страната. За да получават новата семейна помощ, децата трябва да посещават редовно детска градина или училище. Те ще я взимат до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия, или новата социална помощ. Персоналната пенсия на дете, за което е отпусната новата месечна помощ, ще се прекратява поради отпаднало основание за получаването й, предупреждават от Агенцията за социално подпомагане.

Заявленията за отпускане на помощта се подават в дирекциите "Социално подпомагане" в цялата страна по настоящ адрес на лицето. Образецът и необходимите документи за кандидатстване са публикувани на интернет страницата на АСП в раздел "Административни услуги", подраздел "Административни услуги".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.