Приемат проекти за иновации от септември до ноември

Приемат проекти за иновации от септември до ноември

България единствена няма създадени оперативни групи в ЕС

Проекти по дългоочакваната подмярка за иновации 16,1 от Програма за развитие на селските райони известна като Сътрудничество ще се приемат от септември до ноември тази година. Така отговориха на питане на в. Телеграф от Министерство на земеделието, храните и горите.

 Засега е известно, че бюдежтът ще е в размер на 39 116 000 лв.България е единствената страна в ЕС, в която тази мярка все още не е стартирала, и се отлага над две кодини. За справка само в Испания според статистиката вече действат над 800 оперативни групи, създадени по нея.

Без задължение

Най- общо парите са предвидени за създаване на оперативни групи, като основното ядро в тях е фермерът. В групите се предвижда да има участие и на представители на научната общност. Скоро приключи общественото обсъждане на мярката.Едно от възраженията на Института за иновации и агростратегии е, че не е задължително в тези групи да участват представители на науката. Те определят мярката като изключително фермерска. Едно от обясненията на браншовиците е, че в тази мярка не са включени консултантски пари и затова интересът от страна на експертите не е така голям.

Пренасочване

 

Съществват и мрачни прогнози, според които, ако интересът към нея е слаб, могат да пренасочени средства от нея към бизнес мярката 4,1.

Проектите ще се входират чрез електронната система ИСУН, казаха от земеделското министрество. Предвижда се договорянето на проектите да се извърши от оценителна комисия, сформирана в Министерство на земеделието, храните и горите. Средствата обаче ще се изплащат от РА ДФЗ.

 

Приоритети

Приоритет ще имат иновационните проекти, чрез които се повишава производителността в стопанството и с тях ефективно използване на ресурсите; Проекти, представящни нови продукти и услуги за разширяване на пазарните възможности за първичното селскостопанско производство; Проекти, насърчаващи екосистеми, почви и Натура 2000; Проекти за производство на качествени и безопасни храни и здравословен начин на живот; Проекти за ефикасно управление на водите в селското стопанство и опазване от вредното въздействие на водите в земеделските земи.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.