Приемаме 5-годишна програма за намаляване на загубите на храни

Приемаме 5-годишна програма за намаляване на загубите на храни

България предстои да приеме своята Национална програма за превенция и намаляване на загубите на храни с хоризонт 2021 - 2026 г., която има за цел да инициира дългосрочна политика, свързана с проблемите за разхищението им. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев в онлайн участието си в световен форум, съобщиха от ресорното ведомство.

Събитието на тема „Намаляване на загубата и разхищението на храни” се провежда в периода 9-11 септември 2021 г., в гр. Дзинан, Китай, в смесен формат (онлайн и присъствено). В него участват представители на правителствени и неправителствени организации от целия свят, включително еврокомисарите по земеделие, здравеопазване и безопасност на храните, икономика на селските райони и земеделие, генералният директор на ООН по прехрана и земеделие и други.

В изказването си заместник-министър Събев отбеляза, че проблемът за предотвратяване и намаляване на загубата и разхищението на храна е важна част от политиката на всички страни. „Тези проблеми има отрицателно въздействие върху продоволствената сигурност и потенциално допринася за недохранването“, подчерта заместник-министърът и посочи, че значителни загуби от нея се генерират в световен мащаб. Той подчерта необходимостта от прилагането на интегриран подход при разработването на политики, като се предприемат действия на всички нива - глобално, регионално, национално и местно.

В заключение, Георги Събев изрази своето убеждение, че тази конференция ще насърчи полезен обмен на мнения и добри практики за намиране решения по темата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.