Приеха ПУП-а на Аспарухов парк във Варна
6

Приеха ПУП-а на Аспарухов парк във Варна

С голямо мнозинство Общинският съвет във Варна прие Подробния устройствен план на Аспарухов парк. Документът, по който се работи вече 22 години, дава нова перспектива за просперитета на „Аспарухово“, заяви кметът на Варна, Иван Портних.

Той изтъкна, че планът е елемент от последователната политика за развитие на квартала. „В началото имаше недоверие към плановете ни за обновление на района, но с реализираните инвестиции всеки един вижда промяната. Факт е, че ние изпълняваме това, което обещахме на жителите на „Аспарухово“, посочи Портних.

Той отхвърли твърденията за застрояване на парка. „В публичното пространство се изговарят лъжи и неистини, че на това уникално място предстои изграждането на хотели. Правят се какви ли не внушения, но хората разбират, че става думи за спекулации. Параметрите на застрояване са минимални“, категоричен бе варненския кмет.

От трибуната в зала „Пленарна“ той съобщи новината, че е пристигнало писмо от Фонда на фондовете за Рибарско пристанище „Карантината“, с което се дава зелена светлина за изграждането на модерното съоръжение. „Строителните работи реално може да започнат в следващия месец- месец и половина.

Планът за Аспарухов парк обхваща територия от близо 47 хектара и е изцяло съобразен с Общия устройствен план. Той предвижда в най-пълна степен запазване на зелените площи и дървесната растителност в парка. Ще има детски кътове, спортни игрища, атракционни обекти, които ще обслужват изцяло обществените интереси. Заложената максимална плътност на застрояване е 1 %.

Влизането на автомобили в парка ще бъде абсолютно забранено. Достъп ще имат единствено колите  на полицията, пожарната и спешна помощ, както и превозните средства, използвани за почистване и поддръжка на алеите и зелените площи. В периферията на парковата зона ще бъдат обособени паркинги, с които ще се сложи край на безразборното паркиране в района.

Това е първата стъпка към подобряването на парковата среда в кв. „Аспарухово“ и превръщането й във втората морска градина на Варна.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.