Приеха промени в закона за лечебните заведения на първо четене

Приеха промени в закона за лечебните заведения на първо четене

На първото си заседание депутатите от здравната комисия разгледаха предложението на ИМВ за промени в Закона за лечебните заведения, с които да бъдат извадени държавните и общинските болници от обхвата на Закона за публичните предприятия.

Мая Манолова (ИМВ) обясни, че поводът за законопроекта са назначенията в управлението на държавните болници. Конкретно за пример даде подписка на медици от ИСУЛ, които възразяват срещу начина, по който е избрано ръководството. Назначените са без нужната подготовка.  Лечебните заведения имат своя специфика и не могат да се третират като публични предприятия, каза Манолова. Тя посочи, че предлагат държавните лечебните заведения да възвърнат статута си. Да се контролират от Закона за лечебните заведения, а не от този за публичните предприятия.

Министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов от своя страна заяви, че проектозаконът показва очевидно непознаване законодателството. Той посочи,  че назначаването на изп. директори става от министъра. По думите му става ясно, че не се познава нормативната уредба в сектор здравеопазване. Той изтъкна, че лекарите не осъществяват търговски сделки, а медицинска дейност.  Има неясноти и противоречия в този закон. Изключването на лечебните заведения от тази регулация изисква оценка от МФ. За МЗ е важно да се осигурява качествено здравеопазване. МЗ не го подкрепя, представлява риск за здравето на хората, ще бъде крачка към съсипване  на българското здравеопазване.

Здравните организации също не подкрепят за законопроекта. По думите на Николай Шарков от зъболекарския съюз депутатите трябва да се вслушат в гласа на съсловните организации. „Имаме притеснения по отношение на законопроекта на Манолова. Няма да обръщам внимание на грешно използване на стоматология, вместо  дентална медицина“, заяви той.

Джевдет Чакъров (ДПС), призова за здравеопазването да е надпартиен консенсус. По думите му не трябва да се подхожда на парче.

Според Георги Михайлов (БСП), проблемът е много важен. БСП непрекъснато поставя въпроса, че лечебните заведения не може да имат статут на търговски дружества. Трябва да се промени, това но в национален консенсус. Въпросът трябва да бъде решен. Ще подкрепят текста, между четенията ще направят свои корекции, за да се спре практиката некадърници да управляват.

Хасан Адемов (ДПС) заяви, че лечебните заведения, не работят по търговския закон, а по закона за здравното осигуряване. Според него ако те вече не са търговски дружества, значи че трябва да минат процедура по ликвидация.

Ангелов от своя страна заяви, че предложенията са изключително опасни. „Всички директори са с години на поста си. Те са достойни лекари, заставам до тях и им благодаря… Боли ме за здравеопазването, ще си остана лекар до гроб", каза емоционално Ангелов.

Михайлов (БСП)  пък заяви: „Много добре знаем как се правят конкурси в МЗ.

Даниела Дариткова (ГЕРБ) подчерта, че съгласието и диалогът са дефицит в това НС. „Надявам се за здравеопазването да не е така. Не само заради процедура и нарушения, настояват текстовете да станат последна точка от реда. Да обсъдим важните теми, все още сме в пандемия.. ГЕРБ няма да подкрепи промяната в управителните органи на лечебните заведения“, каза тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.