Приеха бюджета за държавно осигуряване, бизнес и опозиция против

Приеха бюджета за държавно осигуряване, бизнес и опозиция против

Бюджетната комисия и социалната комисия приеха проектобюджета за държавно обществено осигуряване на първо четене днес. От Комисията по бюджет и финанси 13 бяха “за”, 7 “против” и нямаше "въздържали се“. От социалната комисия 11 подкрепиха проектобюджета, 8 не го одобриха и един се въздържа.

Проектът предвижда увеличение на пенсиите с 6.7 на сто от юли догодина. Така средният размер на пенсията ще стане 412.28 лв. От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 234.13 лв. От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141.63 лв.

Според БСП, които не подкрепиха бюджета обаче, това ще доведе до увеличаване на ножицата между стари и нови пенсионери. Те отправиха за пореден път предложението да се промени начинът за преизчисляване на пенсиите.

АИКБ И БТПП също не подкрепиха бюджета. “Бюджетът има очевидни достойнства, но размерът на минималната работна заплата и осигуряващи доходи трябваше да бъде обсъдени колективно от работодатели и синдикати”, каза Велев. Друга причина за недоволството е начинът на плащане на болнични. Според Велев всеки трети болничен лист е под съмнение, затова и от АИКБ предложиха първият ден да не се заплаща от никого, а едва тогава следващите 3 дни да се плащат от работодател. От “Обединени патриоти” се съгласиха с този вид на бюджета. Прогнозите са, че през 2020 г. средният осигурителен доход ще достигне 1063 лв. Така на година ще се осигуряват средно 2.796 млн. души Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица ще се повиши на 610 лв., което ще обхване и земеделците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.