Бюджетната комисия и социалната комисия приеха проектобюджета за държавно обществено осигуряване на първо четене днес. От Комисията по бюджет и финанси 13 бяха “за”, 7 “против” и нямаше "въздържали се“. От социалната комисия 11 подкрепиха проектобюджета, 8 не го одобриха и един се въздържа.

Проектът предвижда увеличение на пенсиите с 6.7 на сто от юли догодина. Така средният размер на пенсията ще стане 412.28 лв. От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 234.13 лв. От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141.63 лв.

Според БСП, които не подкрепиха бюджета обаче, това ще доведе до увеличаване на ножицата между стари и нови пенсионери. Те отправиха за пореден път предложението да се промени начинът за преизчисляване на пенсиите.

АИКБ И БТПП също не подкрепиха бюджета. “Бюджетът има очевидни достойнства, но размерът на минималната работна заплата и осигуряващи доходи трябваше да бъде обсъдени колективно от работодатели и синдикати”, каза Велев. Друга причина за недоволството е начинът на плащане на болнични. Според Велев всеки трети болничен лист е под съмнение, затова и от АИКБ предложиха първият ден да не се заплаща от никого, а едва тогава следващите 3 дни да се плащат от работодател. От “Обединени патриоти” се съгласиха с този вид на бюджета. Прогнозите са, че през 2020 г. средният осигурителен доход ще достигне 1063 лв. Така на година ще се осигуряват средно 2.796 млн. души Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица ще се повиши на 610 лв., което ще обхване и земеделците.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наредбата за касовите апарати се отлага с 6 месеца

Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от ведомството.

Банките: Делът на необслужваните кредити още е висок

Делът на необслужваните кредити още е висок, но се понижава бързо и е вече малко над 7%. Средата на ниски и отрицателни лихвени проценти ще продължи да има отражение върху цената на финансиране, нивата на нетния лихвен доход и лихвените маржове на банките. Това коментира Петър Андронов, председател на Асоциацията на българските банки в тримесечния бюлетин на организацията.

До края на месеца може да се променя вида на осигуряването

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.