Депутатите приеха бюджега на НЗОК на първо четене днес. От Комисията по здравеопазване 12 бяха “ЗА”, 8 “против” и нямаше въздаржаши се. От бюджетната комисия 13 бяха “ЗА”, 7 “против” и отново без въздържали се. Бюджетът на НЗОК предизвика полемики по време на обсъждането.

Въпреки увеличението на средствата, от бизнеса не подкрепиха проектозакона. “С проектозакона се задълбочават диспропорциите”, коментира шефът на АИКБ Велев. По негови думи съотношението между средства за болнична помощ и лекарства, и разходи за здравна превенция е 8 към 1 у нас. Средното отношение в страните от Европейския съюз е 2 към 1. “Имаме 4 пъти сбъркани пропорции - така се увеличава откъсването от хуманните световни практики”, каза още Велев като призова за реформи. От БТПП подкрепиха мнението на АИКБ като поискаха да има по-добър контрол при изразходването на публичните средства, както и да се въведе електронно здравеопазване. “Това са световни практики, които ако се въведат у нас, ще се отразят добре”, каза Васил Тодоров от БТПП.

От синдикатите обаче бяха на друго мнение. Според тях бюджетът за НЗОК има и добри страни като например увеличаването на заплатите за персонал и на парите за болнични дейности. “Търговската логика при бюджета на НЗОК не носи ползи”, каза шефът на КНСБ Димитров като спомена, че от организацията настояват за увеличаване на средствата за заплати с 6-7 млн. лв.

Браншовите организиции също изтъкнаха, че има проблеми и недостатъчно ресурси за тях. “Ние сме реформиран сектор в здравеопазването - имаме нужда от двойно повече средства”, каза д-р Николай Шарков от Български зъболекарски съюз. От Сдружението на общопрактикуващите лекари също поискаха повече пари. “Този бюджет не е креативен, а поддържа само жизнени нужди”, каза доц. Любомир Киров от сдружението. Затова и от него искат 25 млн. лв. повече пари, а освен това пледираха за промяна в потребителската такса. “Трябва да се въведе такава за децата до 18-годишна възраст по същия ред, по който има за хората на 65 години”, допълни Киров. От Българския лекарски съюз приветстваха увеличените разходи за медицински дейности.

Бюджетът бе подкрепен от ГЕРБ и “Обединени патриоти”, но БСП и ДПС гласуваха против. “Трябва да се разделим с приказките за здравеопазването като приоритет”, каза проф. Георги Михайлов от БСП. Според него намаляването на средствата за лекуване на български граждани в чужбина с 90 млн. лв. или над 50% е рисковано. “Резервът на НЗОК не е толкова голям, това трябва да се обмисли между първо и второ четене, както и осигурителни вноски на държавата, които към пенсионери и деца са 34 лв., а към тези с трудов договор те са 80 лв.”, довърши Михайлов.

По темата: НЗОК бюджет
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

За първи път: Над 3 млн. автомобили с „Гражданска отговорност“

Застрахованите със задължителната полица „Гражданска отговорност“ моторни превозни средства са били над 3 милиона през изминалата година. Над 200 хил. повече коли и тежки автомобили имат застраховка, показва доклад на Комисията за финансов надзор (КФН).

От банката до аукциона: Гео Милев на монета поскъпна близо 8 пъти  

Осем пъти поскъпна монета с облика на поета Гео Милев седмици след като БНБ я пусна в продажба. На касите на националната банка колекционери я купуваха на цена 24 лв., докато в онлайн търговете се търгува за 180 лв.

311 пощи приемат данъчни декларации на ръка

311 са пощенските станции, които ще приемат данъчни декларации на ръка през 2020 г. Това стана ясно от публикуван списък в сайта на Националната агенция по приходите (НАП).