Приеха бюджета на НЗОК (ОБНОВЕНА)

Приеха бюджета на НЗОК (ОБНОВЕНА)

За ваксинацията срещу коронавируса са отделени 14 млн. лв.

След няколко дневен маратон, на четвъртия опит депутатите успяха да приемат на второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. В крайна сметка здравната каса ще получи 105  млн лв. допълнително. Размерът на здравноосигурителната вноска остава непроменен. Депутатите бяха единодушни и всички гласуваха "За". Според приетите промени и фармацевтите от болничните аптеки ще получват средства за работа на първа линия в размер на 600 лв. Това са около 400 души.

Според приетата актуализация на бюджета се предвиждат средства за поставяне на ваксини срещу COVID- 19 в размер на 14 млн.лв. Ако тази сума не бъде напълно използвана, парите ще бъдат пренасочени към други пера, уточни в кулоарите на парламента шефът на НЗОК професор Петко Салчев. Той коментира, че всяко едно число и увеличение на парите е изключително важно.

От тези допълнителни 105 млн.лв., за болнична помощ отиват 14 млн лв. Въпросното увеличение е свързано с повишението на цените на клиничните пътеки за лечение на COVID-19. Друго голямо перо са средствата за лекарства и медицински изделия. Те ще са с 25 млн лв повече, като са включени медикаментите за домашно лечение на по-леките случаи на COVID болни у дома. За медико-диагностичната дейност пък ще отидат 16 милиона лева, тук влизат и парите за PCR тестовете, които се плащат от касата.

Освен това 2,5 милиона лева ще се насочат за здравни грижи за новородени деца, които ще бъдат преглеждани от медининцски специалисти, акушерки, медицински сестри и здравни асистенти. Приетите снощи 2 млн. лв за дентални протези ще бъдат осигурени от резерва на касата. Заседанието на депутатите започна два часа по-късно от предвиденото, заради заседанието на бюджетната комсия, което продължи с два часа повече от предвиденото.

Вчера депутатите изпаднаха в  ситуация, в която приеха няколко противоречиви текстове свързани с парите за касата. Същото се случи преди дни, при обсъждането на бюджета за държавното обществено осигуряване. Снощното хаотично приемане на решения от различни парламентарни групи, промени с допълнителни разходи предвидените първоначално сметки.Затова се стигна до извънредно заседание на бюджетната комисия, която в крайна сметка постигна съгласие да предложи балансиран вариант на бюджета на НЗОК, без да се стига до увеличаване на здравноосигурелните вноски. След бюджета на касата, депутатите от комисията подхванаха държавния бюджет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.