Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Инспектори на БАБХ написаха 20 акта при проверките на столове и лавки

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.

Те са са прибрали 13,660 кг кашкавал, 4 кг брашно и 6,544 кг кренвирши, които не са произведени по Утвърден стандарт, както и 13,305 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини. 49,7 литра безалкохолни напитки и 2,3 литра айрян със сол също ще бъдат унищожени, тъй като не са разрешени за предлагане в детски градини и училища. След проверките инспекторите на Агенцията са издали 20 акта за административно нарушение и 191 предписания.

В същия период, по сигнали на родители и потребители, служителите на БАБХ са влезли и в 18 училищни столове и лавки, обекти тип „кухни майки“ в Бургас, Кюстендил, Пловдив и София-град. В училищни бюфети в столицата и в Кюстендил е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета, които са в несъответствие с Наредба №8. За откритите 57 опаковани храни са издадени предписания за спирането им от реализация. В училищата, в които има нарушения, ще бъде проведено и обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата. В школска лавка в Пловдив пък инспекторите се натъкнали на кроасани с какаов пълнеж, които не отговарят на изискванията в наредбата, за което управителят е отнесъл акт.

Проверките в обектите за детско и училищно хранене се извършват целогодишно, увериха още от БАБХ. Най–често инспекторите констатирали несъответствия на сградния фонд и технологично оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите, липсващи термометри в хладилните съоръжения. Сред нарушенията били и липсата на информация за алергените в храните, както и предлагане на храни, които не са произведени по утвърдени стандарти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.