Прибират термометри и апарати за кръвно от 2,5 млн. българи

Прибират термометри и апарати за кръвно от 2,5 млн. българи

78 мобилни пункта са организирани в страната

2,5 млн. жители са обхванати от националната система за разделно събиране на опасни отпадъци от бита.

Една трета от домакинствата имат възможност да отделят и да предават в мобилни пунктове стари термометри с живак, лепила, бои и лекарства с изтекъл срок на годност, а само в София столичани са предали 30 тона подобни отпадъци, които не бива да попадат в контейнерите за смет, съобщават от „БалБок Инженеринг“ - компанията, която работи в над 20 общини в страната.

Системата стартира през 2014 г. В големите градове ,обхванати от нея, между 2 и 4 тона годишно се събират и се обезвреждат. В първите години количествата са били по-малки, но хората все повече се ориентират към отделянето и предаването на опасните отпадъци, които се генерират в бита, категорични са експертите.

В София пък дейността стартира още през 2012 г. В столицата опасните отпадъци се приемат и от домовете на гражданите по заявка на тел. 0 700 11 750 на цената на един градски разговор, съобщиха от Столичната община. Това е улеснение за хората, които искат да предадат лакове и

бояджийски материали, останали след ремонт

Дребните уреди и опаковки се събират в мобилни пунктове, които се организират на определени места по обявен график. От кметството уточняват, че лекарствата с изтекъл срок на годност се приемат само в тези пунктове предвид това, че обемите са малки и не представлява трудност да се занесат на място.

Разделното събиране на старите лекарства предотвратява злоупотреби с тях и инциденти с хора и животни, категорични са експертите. Много често освен старите си лекарства гражданите предават живак и уреди, съдържащи живак, като термометри, апарати за кръвно налягане и живачни ампули. Това са и най-разпознаваемите опасни отпадъци в бита.

Останалите видове, като препаратите от битовата химия, от растителна защита, хоби материалите – киселини или основи, боите, лаковете, разредителите също са опасни, защото са запалими, токсични, а и предизвикват корозия в околната среда.

Мобилните пунктове, в които се приемат тези отпадъци, имат и информационна цел. По време на кампаниите се раздават листовки, в които е описано кои отпадъци не трябва да се изхвърлят в общите контейнери, като се

 популяризират знаците на опаковките сочещи риск за здравето и околната среда.

Мобилните пунктове в Столичната община през 2019 г. са 21, а за страната са 78, уточняват от „БалБок“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.