Селяните в заразените с африканска свинска чума райони ще могат да приберат реколтата си.

Това реши областната епизоотична комисия във Велико Търново. По време на прибирането обаче трябва да се спазват строги мерки за безопасност и дезинфекцирне на машините след приключване работата на полето. А хората трябва да следят и да подават сигнали в случай, че открият умрели диви прасета. Областната комисия взе решение след като бъдат получени от МЗХГ новите образци на документи за изготвяне на списъците  на стопаните, доброволно изпълнили мярката, да бъдат свикани общинските епизоотични комисии и да се пристъпи към попълването на тези списъци.

Шефът на областната структура на БАБХ д-р Станимир Спасов пък запозна колегите си с информацията, че вече е приключило загробването на евтанизираните прасета от свинекомплеса в свищовското село Българско Сливово.

През миналата седмица в областното звено на агенцията няма постъпили сигнали за нови заразени прасета, както домашни, така и диви.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стопаните на свине с десет дни срок да заявят помощ за дезинфекция

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства.

Заради чумата забраниха дърводобива и брането на гъби над Велинград

Заради констатираното второ огнище на заразено от Африканската чума диво прасе в района на Държавно горско стопанство“ Алабак“ над Велинград, се забранява дърводобива, брането на гъби, туризма и всички дейности, които биха довели до разпространяването на заразата.