Агрометеорологичните условия през първата половина на месец октомври се определяха от топло за сезона, с валежи без стопанско значение в Северозападна и Северна централна България, време.

 Средните денонощни температури през първите три дни от месеца бяха по-високи от нормата, след това настъпи тридневно понижение и ново покачване на средно денонощните температури, което продължава и към момента. Средните денонощни температури на въздуха за целия периода бяха от 13.7°С във Видин до 17.5°С в Сандански. Средната температура през първата половина на месеца беше по-ниска от климатичната норма само във Видин, -0,5 °С и Ст. Загора, 0,1°С, а в останалите райони, температурите останаха по-високи от нормата с до 1.4°С, фиг.1. В Тракийската низина средните денонощни температури през изминалата седмица бяха по-ниски от тези, за първата половина на месец октомври. Това се дължи на по-ниските стойности на минималните температури на въздуха в тези райони.
Акумулираната сума от активни температури към 17 октомври достигна и надхвърли 250°С, с изключение на Софийското поле, Кюстендил и Видин, а според прогнозите до 27 октомври на много места тя ще достигне и надхвърли 350-400°С, фиг. 2. Тези температурни условия ще създадат подходящи условия за поникване и развитие на засетите вече посеви, за прибиране на неприбраната продукция и за обработки на почвата, там където условията позволяват.
През първата половина на октомври паднаха повсеместни валежи, като в Източна България, измерените количества надхвърлиха 15-20 mm. До 17 октомври сумите на измерените валежи бяха от 1.9 mm в Лом до 48.5 mm в Бургас. Тези валежи са паднали в периода 4-6 октомври.
Последвалият десетдневен период с валежи без стопанско значение и задържането на наднормени температури, доведоха до изчерпване на продуктивните почвени влагозапаси в повърхностния почвен слой към края на изминалата седмица. Това затруднява, както обработките, така и сеитбата и поникването на зимните житни култури. В сравнение с останалите райони на страната, най-продължителен период без валежи е отчетен в Северозападна и Северна централна България. В станция Видин, например след 54 дни без валеж (от 5 август), в края на септември и началото на октомври са отчетени валежи без стопанско значение (21 mm), след което отново започва период на засушаване с 14 дни без валеж. В тези райони лятната суша се задълбочи и премина в есенна.
През периода до 27 октомври, промяна в агрометеорологичните условия не се очаква. Те ще се определят от топло за периода време, без валежи. Времето ще остане топло за периода, в повечето райони - и предимно слънчево, на места в низините в източната половина от страната и по поречието на Дунав, в часовете преди обяд ще има ниска облачност или мъгла. Ще бъде почти тихо. Преобладаващите максимални температури ще са между 22° и 27°С, а минималните най-често ще бъдат между 7° и 12°С. Към края на периода от североизток дневните температури слабо ще се понижат, ще останат по-високи от обичайните. Ще има временни увеличения на облачността, но без валежи.
Така формираните агрометеорологични условия ще доведат до задълбочаване на дефицита на вода в почвата, което ще затрудни обработките на почвата там където не са извършени и ще забави сеитбата на есенниците.
Ще бъде подходящо за работа на полето, което ще позволи прибирането на неприбраната земеделска продукция.

Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В Добричко изклани над 1300 свине

1108 собственици на домашни прасета в Добричко са получили еднократна финансова помощ от 300 лева, заради предприетите мерки за почистване и дезинфекция на обектите,

Половината от зеленчуците се продават на ресторантите в мегаполиса

Ню Йорк си отглежда салатата на покрива

Половината от зеленчуците се продават на ресторантите в мегаполиса

Невероятни ферми на покрива в Ню Йорк превръщат дъждовната вода в зеленчуци, става ясно от видео на Световния икономически форум.

Трябва  да стои на прозореца на изток или запад

В саксия хризантемата цъфти до 8 седмици

Трябва да стои на прозореца на изток или запад

В последните години саксийната хризантема се превърна в стаен любимец. Специалистите използват растежни регулатори, за да забавят растежа й и я държат на тъмно, за да я накарат да цъфти към определена дата.