0

А грометеорологичните условия през първата половина на месец октомври се определяха от топло за сезона, с валежи без стопанско значение в Северозападна и Северна централна България, време.

Агрометеорологичните условия през първата половина на месец октомври се определяха от топло за сезона, с валежи без стопанско значение в Северозападна и Северна централна България, време.

 Средните денонощни температури през първите три дни от месеца бяха по-високи от нормата, след това настъпи тридневно понижение и ново покачване на средно денонощните температури, което продължава и към момента. Средните денонощни температури на въздуха за целия периода бяха от 13.7°С във Видин до 17.5°С в Сандански. Средната температура през първата половина на месеца беше по-ниска от климатичната норма само във Видин, -0,5 °С и Ст. Загора, 0,1°С, а в останалите райони, температурите останаха по-високи от нормата с до 1.4°С, фиг.1. В Тракийската низина средните денонощни температури през изминалата седмица бяха по-ниски от тези, за първата половина на месец октомври. Това се дължи на по-ниските стойности на минималните температури на въздуха в тези райони.
Акумулираната сума от активни температури към 17 октомври достигна и надхвърли 250°С, с изключение на Софийското поле, Кюстендил и Видин, а според прогнозите до 27 октомври на много места тя ще достигне и надхвърли 350-400°С, фиг. 2. Тези температурни условия ще създадат подходящи условия за поникване и развитие на засетите вече посеви, за прибиране на неприбраната продукция и за обработки на почвата, там където условията позволяват.


През първата половина на октомври паднаха повсеместни валежи, като в Източна България, измерените количества надхвърлиха 15-20 mm. До 17 октомври сумите на измерените валежи бяха от 1.9 mm в Лом до 48.5 mm в Бургас. Тези валежи са паднали в периода 4-6 октомври.
Последвалият десетдневен период с валежи без стопанско значение и задържането на наднормени температури, доведоха до изчерпване на продуктивните почвени влагозапаси в повърхностния почвен слой към края на изминалата седмица. Това затруднява, както обработките, така и сеитбата и поникването на зимните житни култури. В сравнение с останалите райони на страната, най-продължителен период без валежи е отчетен в Северозападна и Северна централна България. В станция Видин, например след 54 дни без валеж (от 5 август), в края на септември и началото на октомври са отчетени валежи без стопанско значение (21 mm), след което отново започва период на засушаване с 14 дни без валеж. В тези райони лятната суша се задълбочи и премина в есенна.
През периода до 27 октомври, промяна в агрометеорологичните условия не се очаква. Те ще се определят от топло за периода време, без валежи. Времето ще остане топло за периода, в повечето райони - и предимно слънчево, на места в низините в източната половина от страната и по поречието на Дунав, в часовете преди обяд ще има ниска облачност или мъгла. Ще бъде почти тихо. Преобладаващите максимални температури ще са между 22° и 27°С, а минималните най-често ще бъдат между 7° и 12°С. Към края на периода от североизток дневните температури слабо ще се понижат, ще останат по-високи от обичайните. Ще има временни увеличения на облачността, но без валежи.
Така формираните агрометеорологични условия ще доведат до задълбочаване на дефицита на вода в почвата, което ще затрудни обработките на почвата там където не са извършени и ще забави сеитбата на есенниците.
Ще бъде подходящо за работа на полето, което ще позволи прибирането на неприбраната земеделска продукция.

Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ