Ето най-популярните митове за отглеждането на домати (СЪВЕТИ)

Ето най-популярните митове за отглеждането на домати (СЪВЕТИ)

Трябва обаче да са започнали да променят цвета си

Всеки градинар може да извади цял списък тайни, които му помагат да получава добра зеленчукова реколта от градината си.

Много често обаче робуваме на различни заблуди, които сме чули оттук-оттам.

Нека да видим кои са най-популярните митове за отглеждане на доматите.

Един такъв мит е, че плодът трябва да узрее на клонката. Истината е друга. Доматите достигат определена фаза по време на растежа си, наречена точка на пречупване. Това е моментът, когато преносът на хранителни вещества и вода към плода се забавя. Това се дължи на слой клетки в стъблото, който нараства, за да може бавно да се отдели плодът от растението.

Точка на пречупване

Доматът достига точката на пречупване, когато започне да променя цвета си от неузряло зелено към червено. Когато плодът стигне тази фаза, той може да бъде откъснат от стеблото и да се остави да доузрее. Вкусът му ще бъде богат, защото в себе си плодът има всички вещества, от които има нужда.

Така например, ако през лятото температурите стигнат твърде високи стойности – над 25ºC, можете да гарантирате по-добър вкус на домата, като го откъснете при достигане на точката на пречупване и го приберете да доузрее на закрито.

Опасно

Друг популярен мит е, че аспиринът действа като пенкилер срещу всякакви болести и вредители по доматите. Това обаче изобщо не е така. Аспиринът е токсичен за това растение. И вместо да го предпази от болести, може да убие вашия домат.

Трети много разпространен мит е, че окапването на листата на растението е признак на заболяване.

Това също е заблуда. След като вашите доматени растения започват да дават плод, по-голямата част от енергията се използва именно за това – за плододаването. С процеса на зреене по-малко енергия отива за поддържане на листната маса. Затова е съвсем естествено част от листата да съхнат и окапят, след като растението започне да дава плодове.

Разбира се, ако видите петна или окапване на листата преди началото на плододаването, или ако започнат да капят много листа, може би има защо да се тревожите.

Колтучене

Друг мит е, че колтученето е абсолютно задължително. Това обаче не винаги е така. Смята се, че с премахване на издънките ще получите по-големи плодове. От друга страна обаче издънките са, за да има по-богата реколта. За да си отговорите на въпроса да колтучите или не, трябва да се запитате следното: Какъв сорт домати имам – детерминантни (безколови) или не? Колко дълъг е сезонът за отглеждане? Колко горещо е лятото в региона, където живея?

Ако отглеждате безколови домати, противопоказно е да махате издънките. Растението е достигнало своя максимален размер и ако оставите колтуците, ще получите повече плод.

Ако имате по-дълъг сезон, може да оставите част от издънките. Те ще могат да се развият и да дадат плод. Но ако живеете на място с по-къс сезон, има смисъл да колтучите, тъй като издънките изискват повече енергия и повече време, за да дадат плод.

Доматите се чувстват добре при топло време. Но плодовете могат да получат слънчев пригор, когато е твърде горещо. Лесен начин да предотвратите това е, като оставите част от издънките да се развият, за да хвърлят сянка върху плодовете.

Но ако живеете в район с по-хладен климат, където вали много, е добре да колтучите, за да осигурите по-добра циркулация на въздуха.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.