Има чувствително намаление в броя на констатираните и санкционирани случаи за неправилно паркиране във Варна. През миналата 2019 г. са регистрирани малко над 33 000 нарушения, което е с около 6 000 по-малко в сравнение с предходната 2018 г. Това разкри в предаването „Зала Пленарна” на Дарик-Варна зам.-кметът по сигурността и опазване на обществения ред Тодор Иванов.

„Това се дължи, както на работата на Общинска полиция, така и на служба „Репатриране“ и всички органи, които имат правомощия по Закона за движение по пътищата. За съжаление, все още не можем да се справим на 100 процента с проблема.

Шофьорите продължават да спират и паркират в нарушение”, коментира зам.-кметът. Голяма част от санкциите – около 28 000, са за паркиране върху тротоари. „Не сме стигнали до онзи момент, в който поне да намалим нарушенията до някакъв поносим минимум. Те са изключително много, жалбите и в двете посоки са голям брой, защото на практика хората искат тротоарите да са свободни, но пък няма достатъчно места за паркиране на автомобилите”, отбеляза Иванов.

Постепенно ще започне по-стриктно контролиране на паркирането в зелени площи и по тротоарите, обеща той. „Всяко семейство вече има по 2-3 автомобила. Общинската администрация е длъжна да осигури по едно паркомясто на дом, но автомобилите са много повече. Отделно от това, много гаражи не се ползват по предназначение“, коментира още Иванов.  

Той обясни още,че действията с поставяне на предупредително съобщение на автомобилите, паркирани в нарушение, дава ефект в по-голяма част от случаите. „Няма къде да се паркира!” пък е най-често срещаният аргумент при обжалване на санкциите.

Общинските „паяци” работят предимно извън синята зона. Трудно се влиза в по-малките улици в центъра, но в зоната за платено паркиране шофьорите са по-дисциплинирани, а и се поставят скоби. Извън Синя зона и в кварталите репатриращите машини работят усилено, защото и нарушенията са много. За голяма част от тях сигнализират самите граждани, посочи Тодор Иванов.

Среднодневно вдигнатите от „паяците” неправилно паркирали автомобили в града са около 40-50.

По темата: паркиране Контрол
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трайно безработни почти няма, сочи доклад за икономиката във Варна в условията на пандемия

Трайно безработни почти няма. Това сочи доклад за икономиката във Варна в условията на пандемия. Докладът е изготвен по поръчка на Община Варна от  Института за пазарна икономика и е под надслов „Влиянието на COVID-19 върху икономиката на Варна“. Той дава информация за очаквано въздействие на кризата с коронавируса върху бизнеса в града.

Офталмолозите във Варна вече имат предпазни шлемове

Уникален предпазен шлем за офталмолози бе създаден във варненската Университетска болница за очни болести във Варна. Това съобщи изпълнителният директор на здравното заведение, проф. д-р Христина Групчева, цитирана от Радио Варна.

95 досъдебни производства за нарушаване на мерките срещу COVID-19

От началото на въвеждането на извънредните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 до момента Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 95 досъдебни производства за престъпления по член 355, ал. 2 от НК, свързани с нарушаване на карантината.