При засилен контрол, неправилното паркиране намалява, но недостатъчно

При засилен контрол, неправилното паркиране намалява, но недостатъчно

Има чувствително намаление в броя на констатираните и санкционирани случаи за неправилно паркиране във Варна. През миналата 2019 г. са регистрирани малко над 33 000 нарушения, което е с около 6 000 по-малко в сравнение с предходната 2018 г. Това разкри в предаването „Зала Пленарна” на Дарик-Варна зам.-кметът по сигурността и опазване на обществения ред Тодор Иванов.

„Това се дължи, както на работата на Общинска полиция, така и на служба „Репатриране“ и всички органи, които имат правомощия по Закона за движение по пътищата. За съжаление, все още не можем да се справим на 100 процента с проблема.

Шофьорите продължават да спират и паркират в нарушение”, коментира зам.-кметът. Голяма част от санкциите – около 28 000, са за паркиране върху тротоари. „Не сме стигнали до онзи момент, в който поне да намалим нарушенията до някакъв поносим минимум. Те са изключително много, жалбите и в двете посоки са голям брой, защото на практика хората искат тротоарите да са свободни, но пък няма достатъчно места за паркиране на автомобилите”, отбеляза Иванов.

Постепенно ще започне по-стриктно контролиране на паркирането в зелени площи и по тротоарите, обеща той. „Всяко семейство вече има по 2-3 автомобила. Общинската администрация е длъжна да осигури по едно паркомясто на дом, но автомобилите са много повече. Отделно от това, много гаражи не се ползват по предназначение“, коментира още Иванов.  

Той обясни още,че действията с поставяне на предупредително съобщение на автомобилите, паркирани в нарушение, дава ефект в по-голяма част от случаите. „Няма къде да се паркира!” пък е най-често срещаният аргумент при обжалване на санкциите.

Общинските „паяци” работят предимно извън синята зона. Трудно се влиза в по-малките улици в центъра, но в зоната за платено паркиране шофьорите са по-дисциплинирани, а и се поставят скоби. Извън Синя зона и в кварталите репатриращите машини работят усилено, защото и нарушенията са много. За голяма част от тях сигнализират самите граждани, посочи Тодор Иванов.

Среднодневно вдигнатите от „паяците” неправилно паркирали автомобили в града са около 40-50.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.