При спасителни разкопки в Старинен Пловдив: откриха монета на тракийския цар Севт III от 4-и век преди Христа
2

При спасителни разкопки в Старинен Пловдив: откриха монета на тракийския цар Севт III от 4-и век преди Христа

На мястото строят 3-етажна къща за гости и ресторант, експонират в нея запазени зидове с тухлени входове от богата двуетажна римска сграда от 2-3-и век

Монета от последния голям тракийски владетел на Одриското царство Севт III от 4-и век преди Христа откриха археолози от Пловдив при спасителни разкопки на ул. „Стоян Чомаков” 16 в „Старинен Пловдив”.

Наред с монетата екипът под ръководството на София Христева са намерили и амфора, внос от остров Тасос, която също е от 4-и век преди Христа и която най-вероятно е била за вино. Това са най-ранните предмети сред голямото количество открити съдове, намерени по време на 16-дневното проучване на обекта от пловдивските археолози.

На терена, който се намира съвсем близо до емблематичните Баятова и Бакалова къщи, е имало възрожденска къща, която била полуразрушена и затова била съборена наскоро. На нейното място инвеститорът на обекта изготвил идеен проект за строителство на 3-етажна къща за гости и ресторант. При изкопните дейности строителите се натъкнали на археологията, спазили закона и се обърнали към музея в Пловдив за проучване на откритите пластове.

„Проучването продължи 16 работни дни и беше в южната част на частна сграда. Най-ранните периоди, за които имаме данни, са от бронзовата епоха. Това означава началото на второто хилядолетие преди Христа. Имаме структури, вкопани в скалата от първото хилядолетие преди Христа. Най-вероятно са били жилища с дървени конструкции, тъй като са намерени под формата на дупки за греди в материковата скала. Впоследствие на това място през римския период теренът е бил допълнително подравнен”, разказа ръководителят на разкопките София Христева.

След като тези по-ранни структури в по-голямата си част са били унищожени, през втори – трети век била изградена голяма римска сграда. Тя била много богато украсена, с цветни стенни мазилки, разказват археолозите. „За съжаление към нея не откриваме зидовете, тъй като попадат извън проучваната площ и не може да твърдим с каква функция е имала самата сграда, която е била над 55-60 квадратни метра площ. На по-късен етап – през четвърти век, е построена друга сграда – верижна, която имаме данни за 6 помещения”, обяснява Христева. От тях археолозите  изцяло са проучили едно помещение и други две частично. Останалите три попадали в границата на съседен имот и затова нямало как да бъдат проучени. Предполага се, че тази сграда може би е била жилищна. Към нея на места имало тухлени подове и затова се предполага, че може да е била двуетажна.

„Към тази сграда интересното е, че има добре запазени зидове във височина, като към две от стените има запазени входове, които са облицовани с тухли. Тези зидове с входовете ще бъдат запазени в новата сграда и на следващ етап ще бъдат експонирани”, каза още ръководителят на разкопките.

„На този обект се повтарят периодите, които успяхме да проучим и на Небет тепе през 2016 и 2017г. Което на нас ни помага да си разширим кръгозора за самия хълм, не само за града, но и за Акропола на Филипополис. Имаме частично проучени две сгради от втората половина на 12-и век с настилки между тях. Хубаво е, че имахме възможността да проучим обекта. Част от тях имат експозиционна стойност. Има протокол от МК, че тези зидове трябва да се запазят”, бе категорична София Христева.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.