При преговорите: Правят министерство на пожарната безопасност, пишат нов закон за сигурността

При преговорите: Правят министерство на пожарната безопасност, пишат нов закон за сигурността

Отделянето на “Пожарна безопасност и защита на населението” в отделна структура, както и създаването на нова правна рамка по отношение на сигурността бяха сред предложенията, за които си стиснаха ръцете на преговорите ПП, БСП, ИТН и ДБ. Това се случи по време на срещата за коалиционно споразумение, като една от днешните теми беше вътрешната сигурност в страната.

Тези промени обаче следва да бъдат прецизирани след изготвянето на подробен

функционален анализ, както и ревизия на Министерството на вътрешните работи.

Те следват да бъдат реализирани в рамките на 6 месеца. Освен на МВР, представителите на различните парламентарно представени партии, поискаха подобен подробен анализ да бъде изготвен и за ДАНС. Пръв за него спомена представителят на БСП - Иван Иванов, който заяви, че по негови данни, МВР представлява една обърната пирамида - във ведомството липсва възможност за правилно кариерно израстване спрямо професионалните качества и заяви, че служителите страдат от ниското ниво на мотивация и лоша среда на работа. Като причина за това бяха посочени политическия инженеринг, както и лошата материална база в структурите на ведомството.

Относно сегашната ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” проф. Николай Радулов от “Има такъв народ” предложи тя да бъде “извадена” от вътрешното министерство и да бъде създадено ведомство, което да се концентрира върху гражданската защита, аварии, бедствия и пожари. От своя страна ген. Атанас Атанасов от “Демократична България” спомена създаването на агенция с такава насоченост. В крайна сметка представителите на политическите сили решиха окончателната трансформация на главната дирекция да стане след запознаване с данните от функционалния анализ.

Всички бяха категорични, че законът от МВР се нуждае от промяна, но членовете на дискусията не можаха да се обединят около начин, по който това да се случи. Възникна въпросът дали трябва той да се пренапише и да запази сегашното си име, но да е функционален, а не устройствен или трябва да се напише нов закон, който да допълни сегашният съществуващ. Виктория Василева от “Има такъв народ” предложи да се създаде един общ закон, който да е насочен към вътрешната сигурност и да дава обща рамка, но и да бъде актуален с новите предизвикателства пред сигурността. Въпросът остана отворен и ще бъде решен след допълнителни разговори.

Като друг проблем в МВР бяха изтъкнати

множеството структури под неговата шапка,

които изпълняват дублиращи се функции.

Според партиите техният брой трябва да бъде значително редуциран. Големият брой на областни дирекции в страната също беше отчетен като погрешен подход от Тодор Байчев от БСП. Той посочи, че по препоръка на “Евростат” те трябва да са 7 на брой, а в момента са 28. По негови думи това не допринася за качеството на дейността на ведомството, а единствено дава възможност за разпиляване на средствата, прикриване на престъпления заради връзки с местните ръководители, както и за шуробаджанащина.

Друг посочен проблем бе масивния теч на информация от държавните структури, който също ще трябва да бъде установен подробно от анализа. Асен Василев от ПП посочи него като основна причина, която пречи на страната да влезе в Шенген. В тази връзка е необходим и прозрачен и ясен механизъм за целеполагане, оценка и контрол, най-вече парламентарен. Трябва и да се осъществи контрол на достъпа до информация, разбраха се още партиите.

Още един приоритет за партиите е въвеждането на реална статистика за сигналите за престъпления на базата на обективни критерии. “Ние не знаем колко престъпления има реално, посочват се единствено регистрираните, а нашето предположение е, че нерегистрираните са от 2 до 4 пъти повече”, коментира Николай Радулов от ИТН.

“Има механизми за укриване на престъпност,

това се прави в полицията”, добави от своя страна ген. Атанасов от ДБ.  “Статистиката е на базата на мнението на МВР. Когато документите се изпратят в прокуратура, тогава се посочва едно престъпление като разкрито. Така се генерира разкриваемост която е абсурдна. В нормалните държави се прави статистика относно престъпността спрямо мнението на гражданите, а не мнението на този, който има изгода от по-ниска престъпност”, заяви експертът Милен Иванов от “Продължаваме промяната”.

Друга точка, която партиите обособиха като приоритет на бъдещото парламентарно мнозинство, е създаването на нова полицейска карта с фокус върху превенцията. По предложение на ИТН тя ще е интерактивна - със звуконаблюдение и датчици, които автоматично ще пращат сигнали до органите на реда. По искане на БСП и с пълно единодушие от останалите партии ще се засили полицейското присъствие в малките населени места, редовно патрулиране и видеонабюдение, а по идея на ДБ, заедно с органите на реда ще работят сътрудници или представители от местните общности.

Представителите на четирите партии засегнаха и темата с недостатъчната подготовка на кадрите, които се занимават с различни аспекти от вътрешната и националната сигурност. Институтът по криминалистика бе един от главните засегнати въпроси. Според проф. Радулов е истински абсурд, че криминологията е разделена от криминалистиката и с тях се занимават различни институции. Той предложи те отново да бъдат събрани в един общ Институт по криминология и криминалистика. Освен това по негови думи той трябва и да обучава кадри, тъй като в момента младите специалисти са принудени да бъдат обучавани от непрофесионалисти в областта. По думите му това е и причината у нас да има само около 4-5 истински експерти по отношение на криминалистиката. Той препоръча и те да бъдат пращани в чужбина, където да обменят ценен опит с колегите си. Всички предложения бяха приети единодушно от представителите на партиите.

По отношение на образованието на специалистите по вътрешна сигурност беше обсъдена и Академията на МВР. Появиха се и разногласия обаче как проблемите с обучението могат да бъдат превъзмогнати. Според Николай Радулов академията трябва да излезе от структурата на МВР и да има нови факултети, които да подготвят кадри и за ДАНС и за други структури, отговорни за националната сигурност.

Освен това той предложи и обучение,

свързано с киберсигурността,

както и връщането на средните полицейски училища. От ДБ пък предложиха да има школи за специализирана подготовка, така че полицаите да бъдат подготвени, без да е необходимо да се изучават в продължение на 4-5 години. В крайна сметка уточниха, че е нужна нова система за професионална подготовка, но допълниха, че тази тема е обект на последващи разговори, след като излезе анализа на МВР, който да покаже какви са ефикасността и ефективността на структурите.

Николай Радулов предложи още изваждането на отдел “Киберсигурност” в отделна главна дирекция, а в по-късен етап и в отделна национална агенция, за да може да се осигури по-високото заплащане на специалистите, както и по-целенасочената им работа.

Партиите се обединиха около идеята, че трябва да има засилване на координацията и комуникацията на органите, отговарящи за вътрешната сигурност. Антон Михайлов от ИТН заяви, че нормативни промени трябва да има и в ДАНС, след изготвяне на доклад на база анализ на агенцията. По негови думи са необходими засилени мерки в борбата с корупцията и прането на пари -  анализ на проникването на чужди капитали в страната ни, генерирани от престъпления в чужбина, използване на нови технологии, офшорните дружества да не бъдат използвани за правене на бизнес и ясен административен контрол.

Представителите на партиите посигнаха съгласие и за пълна прозрачност на обществените поръчки, службите за сигурност да се отчитат редовно в ресорните парламентарни комисии, промени в закона за специалните разузнавателни средства и ограничаване органите, които могат да заявяват прилагането им и премахване на зависимостта на Бюрото за контрол на СРС от ДАНС. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.