При отмяна на пътуване заради COVID-19 не се връщат пари

При отмяна на пътуване заради COVID-19 не се връщат пари

При отмяна на пътуване заради COVID-19 не ни връщат парите, това става ясно от еврозаконите, променени заради пандемията.

В разписаните закони на ЕС са разгледани 2 варианта - провалено организирано пътуване или самостоятелно такова. Някои от тях обаче претърпяха промени след разпространяването на епидемията от корона вирус. Ако сме част от организирана екскурзия, която е отменена от туроператора, по закон той е длъжен да ни върне вече заплатената сума или да ни предложи алтернативен продукт. Това не важи за случаите, когато отмяната се дължи на разпространението на корона вирус - тогава нямаме основание да си искаме парите обратно, тъй като

 

туристическата фирма няма контрол над заразата.
 

При фалит на туроператора - пътуванията му се защитават от застрахователната компания. Редът е постановен от министерството на туризма. Ако сами сме организирали пътуването си, при проблем можем да се обърнем към Европейския потребителски център, уточнява БНТ.

По същата логика - авиокомпанията е длъжна да ни върне парите без допълнително обезщетение, защото отмяната не е по нейна вина. За да бъде доказана вина, от друга страна, трябва да се стигне до съда, но процедурата е бавна.

Задължение и на авиокомпаниите е да върне сумата от цената на билета, ако полетът е отменен в последния момент, или да предложи алтернатива. Голяма част от тях предлагат смяна на датите и услугите без допълнително таксуване или ваучер за бъдещо пътуване.

Законите на ЕС за защита на потребителите важат в 3 основни ситуации:

 

Когато става въпрос за европейски компании;
 

Когато полетите се изпълняват на територията на ЕС от авиокомпаниите, които не са част от Европейския;

Когато полетите излитат или кацат в ЕС;

Списъкът с насоки не обхваща само пътуването по въздух, а и тези с железопътен транспорт, автобус или кораб.

Туризмът е на практика най-пострадалият отрасъл от големия брой отменени полети и екскурзии, вследствие на наложените забрани, свързани с пандемията за пътувания в отделните държави.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.