При открит рак: Реконструират гърдата в момента на операцията

Едномоментната хирургия става все по-популярна

При открит рак: Реконструират гърдата в момента на операцията

Пада възрастта на засегнатите от болестта, все повече пациентки са на възраст между 28 и 40 години

В обществото е наложено мнението, че пластичната хирургия се занимава само с корекция на гърди, устни, носове и скули да речем.

Истината обаче е доста по-различна. Наред с естетиката обект на тази хирургия са различни по вид травми, изгаряния, вродени малформации, както и злокачествените заболявания на кожата и меките тъкани. Третират се дефекти във всяка една част на тялото, като се възстановява не само външният вид, но и функцията на засегнатата зона. И като сме на темата за дефектите, често пъти думата се интерпретира различно от пациентите и лекарите.

Под него пластичните хирурзи разбират липсата на тъкани (кожа, подкожие, мускули, сухожилия и т.н.), които трябва да бъдат възстановени както като функция, така и като външен вид. „Често подобни проблеми възникват при така наречената деструктивна хирургия – оперативните интервенции, при които се премахват тумори, заемащи обширни части на тялото“, пояснява за „Монитор“ д-р Регина Хатър, завеждащ Отделението по пластична хирургия към МБАЛ Уни Хоспитал. Макар и лекуващи основното заболяване

интервенциите може да променят драстично външния вид

и налагат необходимостта от специфично възстановяване. Тук се намесва т.нар. реконструктивна хирургия, чийто арсенал е много богат и включва различни по сложност техники - от присаждането на кожа, през транспозиция (преместване) на тъкани и мускули по съседство до висшия пилотаж на микрохирургията.

Обект на тази хирургия е и един друг наболял проблем. Тя помага на жените да върнат самочувствието си, след като са успели да се преборят с рака на гърдата. Съвременните тенденции в тази област са за едномоментната реконструкция - пациентката постъпва за оперативно лечение на тумора и получава реконструкция на гърдата в същия момент на операцията. „По този начин се

снема част от психологическия товар на заболяването


който е свързан от една страна със сериозността на диагнозата рак и от друга – със загубата на гърдата и осакатяването на тялото чисто визуално. Това е свързано с подобряване качеството на живот и по-лесната социална вградимост“, обяснява пластичният хирург.

По думите й подобни операции изискват голяма организация между отделните специалисти. В лечебното заведение, в което работи д-р Хатър, е създаден т.нар breast unit – отделение, формирано за лечение на рака на гърдата. В звеното участват онколози, лъчетерапевти, хирурзи, специалисти по образна диагностика и психолози. Към всеки такъв пациент се подхожда индивидуално спрямо конкретните му нужди и стадия на заболяването. При съмнение за рак на гърдата се прави биопсия, която доказва вида на тумора, след което се изготвя план за лечение, в който участват всички специалисти. Оперативното лечение е само етап в предварително планираното лечение на заболяването. „Работата ни е не само естетическа, ние правим деструктивната част на операцията – премахваме тумора и реконструираме гърдата на пациентката, така че тя свободно да може да приключи този етап”, допълни д-р Хатър. Тя обясни, че при желание за реконструкция, макар и на по-късен етап, е добре пациентката да е консултирана с пластичен хирург още преди отстраняване на тумора. В противен случай често се създават условия, неподходящи за реконструкция на гърдата, при които изграждането става с много по-сложни техники с трансфер на тъкани от други места.

Д-р Хатър сподели притеснителна тенденция напоследък. По думите й тя все по-често има пациентки с усложнения, които са лекувани от неквалифицирани в реконструктивните операции хирурзи или гинеколози, както и при някои пациентки, оперирани в Одрин, Турция. Тя поясни, че обикновено става дума за

използването на неподходяща техника за реконструкция

„Масово след лъчетерапия на дамата й се поставя експандер, който прераздува тъканите, след което голяма част от жените загубват импланта“, обясни д-р Хатър.

Пластичният хирург сподели още една притеснителна тенденция по отношение на операциите, свързани с рака на гърдата. По думите й се наблюдава спад във възрастта на засегнатите и при нея идват все по-млади пациентки с рак на гърдата. „Най-младата ни пациентка е 18-годишна“, сподели с притеснение д-р Хатър. Тя уточни, че повечето пациентки са на възраст между 28 и 40 години, като по-рядко в кабинета си посреща по-възрастните дами за реконструкция на гърдата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.