ПРИ ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ: Школата плащат за интернет (ВИЖТЕ НА КОГО)

ПРИ ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ: Школата плащат за интернет (ВИЖТЕ НА КОГО)

При превключване към онлайн обучение училищата ще плащат таксите за интернет на своите ученици, когато семействата им не могат да си позволят абонамента по социални причини. Така се ще гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка, посочват от просветното ведомство. По последните данни над 34 000 деца не успяха да се включат в онлайн уроците поради липса на интернет връзка.

Парите за таксите ще са за сметка на икономиите от режийни разходи, налични в училищните бюджети заради прекъсването на присъственото обучение през последните две години.

Училищата ще могат да избират от оферти на преференциални цени, след като МОН и националните мобилни оператори са се договорили да смъкнат таксите за услугата от 20 до 50% от пазарните. Офертите включват всички възможни методи за достъп в зависимост от конкретните местни условия. Осигуряват се персонални карти с мобилни данни за таблети или смартфони и допълнителни пакети с мобилен интернет за тях, USB стикове с интернет за лаптопи или стационарни компютри, рутери с карти с мобилни данни за семействата с повече деца, постоянен кабелен достъп директно до дома.

Включени са и оферти на изключително преференциална цена за карти с мобилни данни, предназначени специално за електронно обучение – с висока скорост и достатъчен обем, ограничени за достъп само до необходимото образователно съдържание.

Училищата ще могат да сключват договори според конкретните потребности на учениците и семействата.

Педагозите също ще бъдат обезпечени при превключване към дистанционно обучение. При онлайн занятия учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.