При неизвинени отсъствия: Депутатите горят с цяла заплата (ОБЗОР)

При неизвинени отсъствия: Депутатите горят с цяла заплата (ОБЗОР)

ГЕРБ и патриотите умуват промени в правилника на НС заради бойкота на БСП

При неоснователни отсъствия депутатите да губят цялата си заплата. Такива промени в правилника на НС умуват от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ след бойкота на заседанията от парламентарната група на БСП.

В момента дори и да не идват цял месец на работа по неуважителни причини, народните представители взимат 1/3 от основното си възнаграждение. Идеята е тази 1/3 да отпадне и те да не взимат заплата. Самите депутати имат и добавки към нея заради участието си в комисии. Когато не ходят на заседанията обаче, дневната им надница намалява. Отделно всеки от тях има и т.нар. представителни разходи, които обаче се разпределя от парламентарната група.

Тази идея за още по-драстично орязване на парите е била обсъждана в редиците на ГЕРБ обаче при предишния бойкот на БСП през есента на 2018-та, но така и не се стигнало до тяхното внасяне. За сметка на това тогава шефът на правната комисия Данаил Кирилов внесе други текстове - за глоба от 750 лв. при липсата на депутат по време на поименна проверка, които обаче също не са обсъждани.

В четвъртък обаче Кирилов коментира в кулоарите на НС, че отсъствието на социалистите налага обследване на правилника с оглед на санкциите, които да станат по ясни, особено когато става дума за липсата на цяла парламентарна група. Според него това поставя въпроса дали при такива случаи може да се извиняват и самите отсъствия. Кирилов обясни още, че в тази връзка

очакват и извинителни бележки

от ръководството соцпартията в НС. Според Кирилов е редно е голяма част от разходите им да не бъдат покрити. Именно в тази връзка той уточни, че шефът на съответната парламентарна група определя кои отсъствия да бъдат извинени. Той определи като спекулации твърденията, че социалистите няма да получат нищо от заплатите си. „Получават една трета от основното си възнаграждение. Това не е нищожен размер“, уточни той. И добави: „Това е сериозен размер, особено във възприятието на работещия българин, за когото тази една трета е средната работна заплата“.

Това на практика означава, че един депутат гарантирано всеки месец получава около 1100, колкото е средната заплата у нас в момента. Според депутати от мнозинството обаче санкции за цялата група трудно биха се приложили, тъй като и един от тях да се яви в залата, ще спаси надницата на останалите.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров също подкрепя идеята за орязване на парите, като уточни, че патриотите са имали подобно предложение още през 2013 г. На председателски съвет преди дни отново са го предложили на ГЕРБ, които пък поискали няколко дни да помислят.

Кой в България не ходи изобщо на работа и получава 1000 лева.

Това е една нелоша заплата за българските стандарти. Искаме това да отпадне, каза Сидеров и добави: "Ако не идваш на работа – нула лева. Това е най-честно и справедливо. Никакви представителни и командировъчни".

От ДПС пък заявиха, че депутатите са изпратени,за да работят. Те са готови да обсъдят предложения за санкции, но едва след дебата ще заемат позиция.

Междувременно се оказа, че Кристиян Вигенин от БСП е заминал на командировка за сметка на НС, за да участва в 18-ата асамблея на ОССЕ във Виена. По-късно той написа във Фейсбук, че е там в качеството на вицепрезидент на асамблеята, разходите за самолетен билет ще възстанови, но не взел дневни и сам си е поел разходите за нощувки.

По-късно през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова прати писмо до шефката на НС Цвета Караянчева, в което отбелязва, че соцдепутатите няма да получават възнаграждение за периода на отсъствие, няма да ползват командировъчни средства, служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.