При какви правила ще протече зимният сезон?

При какви правила ще протече зимният сезон?

Правила за провеждането на зимния туристически сезон бяха публикувани в Единния информационен портал относно разпространението на коронавируса. В тях ясно е записано какви противоепидемичени мерки трябва да се спазват в местата за настаняване, в заведененията за хранене и развлечение в зимните ни курорти, както и при кабинките и лифтовете.

Остава задължението за носене на маска на закрито и за спазване на дистанция между гостите. Освен това, трябва да се регулира потокът на гости в даден обект, така че да няма смесване между входящ и изходящ поток. Не трябва да има струпване на туристи в една зона.

Трябва да има поставени информационни табла или друго за максималния брой гости, които могат едновременно да отседнат в дадена част от обекта, напомняния за спазването на хигиена на ръцете и за спазването на дистанция.

Повече от 1 гост на 8 кв. м. не се допуска в зависимост от квадратурата на приемната зона и рецепция. Изключение се допуска за членовете на едно семейство

В случай на съмнения за положителен случай, въпросният гост се изолира в предварително определена стая, но обектът не се карантинира. На заразения трябва да му бъдат предоставени маска и дезинфектант, а освен това трябва да иа и точно едно определено лице, което да се грижи за болния до пристигането на медицинските специалисти.

При трансфер на туристи и при организирани туристически пакети с автобусен превоз трябва да има отворени прозорци с цел проветряване. И тук важи изискването за поставени стикери за основните противоепидемични мерки.

При кабинките и лифтовете туристите трябва да покриват своите уста и нос по време на престоя в кабината. Препоръката важи и за всички лифтове, влекове, пътеки в зоната за начинаещи, както и пред  касите, на които се закупуват карти. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора на лифта при необходимост.

Кабините следва да се дезинфекцират по график не по-малко от три пъти на ден с препарати, които са разрешени от министъра на здравеопазването за продуктов тип 2. Дезинфектантите за  ръце, одобрени от министъра на здравеопазването, трябва да бъдат поставяни на конкретно  обозначени места преди и след ползването на кабинковите съоръжения.

За да работят зоните за хранене и развлечение обаче обектите трябва да отговарят на едно от следните правила: 100% от персонала в съответния обект/лицата, заети с мероприятието, са ваксинирани или преболедували COVID-19 или разполагат с  отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване и ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които са ваксинирани, преболедували са вируса или имат отрицателен тест до 72 часа преди влизане в обекта.

Повече за правилата вижте ТУК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.