При извънредно положение: Институциите и местни органи ще могат да заседават от разстояние

При извънредно положение: Институциите и местни органи ще могат да заседават от разстояние

Страните по съдебни дела също с право на виртулано участие

При извънредно положение, държавните и местни органи, в това число комисии и агенции, органи на управление на фондове могат да провеждат заседания от разстояние Това предвиждат законовите промени, внесни от депутати от ГЕРБ в закона за извънредните мерки, които трябва да се гледат в петък сутринта на първо четене от правната комисия.

Както преди дни "Монитор" писа, от ГЕРБ мислят да променят поне три от текстовете на закона - за лихвите по кредитите, тези за обществените пръчки и за делата. Сега обаче те предлагат и други поправки.

Така въпросните институци трябва да осигурят и виртуално участие на своите членове. разбира се се поставя и условие - това трябва да става при спазване  на правилата за кворума и личното гласуване.

Наред с това се предвижда още до отмяна на извънредното положение и откритите съдебни заседания да се провеждат от разстояние, като се осигурява пряко и виртуално участие на страните.

В мотивите на законопроекта не се уточнява дали тази промяна ще даде възможност на парламента да заседава дистанционно. Но със сигурност ще позволи това да правят ЦИК, КЗК и други такива органи.

С предлаганите текстове се уточнява разпоредбата, която целеше да спре сроковете по неустойки и наказателни лихви при забавяне на на кредити. По-широкият текст обаче доведе до това фирми да се възползват и да забавят плащания, въпреки че нямат затруднения.

Презецират се и текстовете за обществените поръчки. В мотивите е записано, че такива ще

могат да се откриват и нови обществени поръчки,

като няма да спират да текат сроковете по вече обявени процедури. Сроковете, с които заинтересовани страни обжалват дела, ще започнат да текат.

Актовете и заповедите на здравния министър ще подлежат на предварително изпълнение.

Предвижда се възможност при извънредното положение по облекчени процедури на лечебни заведения да предоставят апаратура и лични предпазни средства.

Какво още предлагат от ГЕРБ, четете тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.