На всеки четири години педагогическите специалисти ще бъдат атестирани. След това ще бъдат разпределяни в пет групи в зависимост с оценката, която са получили. Учителите, оценени с най-ниската, ще трябва да се явяват на „поправителен“ година по-късно. Ако и тогава не покажат по-добри резултати, ще бъдат освободени от длъжност. Това предвижда проект на наредба за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти

В периода октомври-ноември всеки педагог трябва да премине през атестационна комисия. В зависимост от длъжността, той попълва карта, която съдържа три основни компетентности – управленска, социална и гражданска, както и такива определени от съответната институция. Всяка от тях има различни критерии, които носят 1 точка, 1,5 точки или 2 точки. Първо всеки учител оценява сам себе си, а след това и комисията нанася своите точки. Общата оценка се формира на базата на формула, спрямо която 25% зависи от педагога, а максималният брой точки е 50. Между 45 и 50 точки са с „образцово изпълнение“, при 40 - 44,99 оценката е „надминава изискванията“, а златната среда е между 35 и 39,99 точки - „отговаря на изискванията“. Педагогът, изкарал между 30 и 34,99 точки „отговаря частично на изискванията“, а този с резултат от 25 до 29,99 точки „съответства с минимална стене на изискванията“. След направен анализ последните две групи ще работят с наставник, който да им помага. В наредбата се предвижда и всеки педагогически специалист да има и портфолио, в което да вписва резултатите на учениците си, участието си в квалификации и други свои изяви. То ще се използва от комисията при извършването на атестацията.

В други два проекта се определя броят на средищните и защитените детски градини и училища. За тази учебна година се предвижда средищните детски градини, части от детски градини и училища да станат 990 в 660 населени места, като се включват 29 нови градини и 4 нови училища, а за сметка на това отпадат 57 институции. Като защитени се определят пък 260 образователни институции. От тях 100 са детски градини и части от детски градини, които се намират в 100 населени места на 25 области,а 160 са училища, разположени в 106 общини на 26 области.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Четири области под риск от порои и градушки

Опасни летни бури с краткотрайни порои, бурен вятър и гръмотевици се очакват днес. В областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Враца валежите ще са най-силни и количествата за 24 часа ще гонят 50-60 литра на квадратен метър.

Актьори и певци зоват за помощ за болна жена

БГ актьори и певци зоват за помощ във „Фейсбук“ за събиране на средства за лечение на 32-годишната Камелия Добрева от Стара Загора, която страда от остра Т-лимфобластна левкемия.

Нарушения на миниматура в 7-и клас ощетяват ученици под липите

Родители на седмокласници от старозагорското Шесто основно училище „Св. Никола“ сигнализират, че децата получават листовете с математически формули едва при започване на втората част от изпита. Това нарушение на указанията и инструкциите на образователното министерство, което според преподавателят по математика Любомир Любенов може да доведе до ощетяване с между 0 и 9 точки.