Снимки
Елена Божинова е ръководител на разкопките в частен имот на ул. „Д-р Вълкович” в Пловдив (на снимката е с колегата си Николай Шаранков Снимка: Ели Крумова

Скелет на дете на над 17 века, пронизано със стрела в гърдите, откриха археолози при спасителни разкопки в частен терен на пъпа на Пловдив. До детския скелет имало още два, които били на възрастни индивиди. Екипът с ръководител Елена Божинова се натъкнал на костите на детето миналия четвъртък, но завалял проливен дъжд, който преустановил за няколко дни разкопките.

В началото на тази седмица археолозите продължили да разкриват земните пластове и край детските кости намерили двата други скелета. В екипа бил и антропологът Стайко Стайков, който по зъбите определил, че детето е било на възраст между 4 и 6 години. Също по зъбите уточнил, че единият от възрастните индивиди е бил на около 17 години. По китките на скелета имало нежни гривни и затова археолозите преценили, че това е било най-вероятно момиче на 17 години. Третият скелет бил толкова обгорял, че не можело на този етап от проучванията да се прецени какъв е бил полът му. И трите трупа били датирани от 251-ва година, когато готите са нападнали древния град.

„Третият скелет е много пострадал от пожара и не може да се определи нито възрастта му, нито пола. Смятаме, че този пожар и тройното убийство следва да се отнесе към средата на трети век или 251-ва година, когато градът е превзет от готите и е опожарен. На много места при археологическите проучвания на Пловдив се документира това опожаряване на древния град, но за първи път откриваме и човешки жертви. Явно близките на загиналите не са имали възможността поради една или друга причина да ги изровят от разрушенията и да ги погребат”, обясни Елена Божинова.

При възрастните индивиди били открити много бронзови монети и една бронзова статуетка на Венера или Афродита със златен накит. Жената на 17 години имаше две бронзови гривни на ръцете. И двата скелета са били в неестествени пози, били открити изкривени, пише марица.бг. Единият скелет е бил силно свит. На пода били намерени и други монети. „Явно това е било семейното богатство, което са се опитали да спасят. Намерихме и оброчна плочка на тракийския конник на подовото ниво. Вече сме в дълбочина и разкриваме по-ранни нива на същата сграда. Едно по-ранно ниво също е пострадало от пожар, но няма следи от такова драстично насилие и явно жителите му са се спасили от пожара”, каза ръководителят на разкопките.

В момента трите скелета, които са вдигнати от обекта в присъствието на антрополога, са прибрани в Археологическия музей в Пловдив. Това е втора интересна находка на обекта. Преди десетина дни на същото място археолозите откриха древен надпис на 1715 години върху мраморен постамент разчете видният епиграф Николай Шаранков в Пловдив. Думите са издялани на латински и старогръцки и са дело на управителя на провинция Тракия Емилий Александър.

Разкопките на ул. „Д-р Вълкович” в центъра на града ще продължат до края на тази седмица.

По темата: археология
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изгониха от дома им свекър и свекърва, държали снаха си на студено

Възрастно семейство бе изгонено от общото им със снаха им и внучето жилище заради домашно насилие. Заповедта за незабавна защита била издадена от съда в Пловдив, където младата майка се жалвала, че е подложена на психически и емоционален тормоз от мъжа си и неговите родители.