Горещ телефон ще предава информация до главната прокуратура в случай на агресия от страна на пациенти. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод подписаното споразумение между Главната прокуратура, Министерството на здравеопазването и съсловната организация за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване.

"Създадохме пътна карта, в която всяка от трите институции да си свърши работата. До края на месеца БЛС ще има такъв телефон. Миниум веднъж годишно ще имаме съвместна среща, на която да отчетем какво се е случило", каза още д-р Маджаров.

"Онкологичните лекарства са единствените, които се плащат директно от Националната здравноосигурителна каса, каза той по повод твърдението на нейниуя управител д-р Дечо Дечев за седемкратни разлики в различните лечебни заведения. - Нито една болница, независимо каква цена плаща, няма печалба от това, защото в нея не остават пари. Това са средства, осигурени от държавата през позитивния списък, за да се обезпечи безплатното лечение на онкоболните. Учудващо е, че в позитивния списък може да съществува цена, която е седем пъти по-висока от тази, на която доставчикът я доставя“, допълни той.

Д-р Иван Маджаров припомчи, че в наредбата, регламентираща тези плащания пише, че при промяна на цената всеки вносител на медикаменти трябва да информира Съвета за цени и реимбурсация. По думите му в това се корени и основният проблем. Той изрази надежда скоро съветът да излезе с актуална информация и заключи, че темата прилича повече на политически спор.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Генчо Начев: Не трябва да се вдига извънредното положение!

„В никакъв случай не мисля, че трябва да се премахва извънредното положение. Дай боже леглата наистина да стигнат. Да, при този темп на развитие са достатъчни и ще стигнат. Трябва обаче да имаме и нещо друго предвид. Тези болници не са пригодени за ситуация като тази, за такава пандемия. В много от тях няма възможност за разделяне на потоци и те трябва да се създават изкуствено. Не е много лесно и не трябва с лека ръка да приемаме тези факти. Дай боже, да може разпространението да се ограничи, като в основата на това е спазването на дисциплината, която не е широкоразпространена в България, все още”. Така каза националният консултант по кардиохирургия проф. Генчо Начев, коментирайки мерките, които страната ни предприе в борбата с COVID-19.

Български лекар: Заедно ще успеем

Как българските лекари се радват на щастливите развръзки от болестта коронавирус - пример за това е постът на д-р Величка Кадийска от Белодробната болница в Перник във фейсбук.