При агресия лекарите ще сигнализират прокуратурата по горещ телефон

При агресия лекарите ще сигнализират прокуратурата по горещ телефон

Горещ телефон ще предава информация до главната прокуратура в случай на агресия от страна на пациенти. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод подписаното споразумение между Главната прокуратура, Министерството на здравеопазването и съсловната организация за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване.

"Създадохме пътна карта, в която всяка от трите институции да си свърши работата. До края на месеца БЛС ще има такъв телефон. Миниум веднъж годишно ще имаме съвместна среща, на която да отчетем какво се е случило", каза още д-р Маджаров.

"Онкологичните лекарства са единствените, които се плащат директно от Националната здравноосигурителна каса, каза той по повод твърдението на нейниуя управител д-р Дечо Дечев за седемкратни разлики в различните лечебни заведения. - Нито една болница, независимо каква цена плаща, няма печалба от това, защото в нея не остават пари. Това са средства, осигурени от държавата през позитивния списък, за да се обезпечи безплатното лечение на онкоболните. Учудващо е, че в позитивния списък може да съществува цена, която е седем пъти по-висока от тази, на която доставчикът я доставя“, допълни той.

Д-р Иван Маджаров припомчи, че в наредбата, регламентираща тези плащания пише, че при промяна на цената всеки вносител на медикаменти трябва да информира Съвета за цени и реимбурсация. По думите му в това се корени и основният проблем. Той изрази надежда скоро съветът да излезе с актуална информация и заключи, че темата прилича повече на политически спор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.