Спират социалните помощи за година при 5 отсъствия от клас за месец

Спират социалните помощи за година при 5 отсъствия от клас за месец

Семейството на ученик, който направи 5 неизвинени отсъствия в рамките на един месец ще бъде лишавано от социални помощи в рамките на година. Това предвиждат промените в Закона за социално подпомагане и Закона за семейните помощи за деца, внесени от група народни представители на ПП ГЕРБ.

Целта на проекта е да засили редовното посещение на децата в задължителната училищна и предучилищна форма на обучение. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че проектът е важен във връзка с изпълнението на управленската програма и интегрирането на децата. Той посочи, че първата стъпква в това е била създаването на Механизма за обхват и връщането на децата в училище. „Важно е санкционният режим да бъде засилен, за да може тези деца и усилията, които полагат от министерството на образованието, да останат трайно“, заяви Цветанов.

Зам.-председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова обясни, че промените ще бъдат обвързани с получаването на месечните помощи за безработни, за наем на заплащане на общинско жилище и месечните помощи за деца с редовното посещение на учениците в задължителната форма на обучение. „Децата не са ли в задължителна детска градина и в училище - семейството няма да получава семейни помощи от държавата за съответното дете“, обобщи промените председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Според нея по този начин няма да има повече вратички в закона и една част от родителите да изпращат децата си на училище само за два дни и след това те да липсват с месеци, а в същото време да се водят редовни.

От семейни помощи ще се лишат и децата, които посещава редовна форма на предучилищно образование, но имат отсъствия повече от три дни, за които не е показана медицинска бележка или документ от спортен клуб, с които да бъдат извинени.

Друга промяна засяга помощите за първокласници. Те ще бъдат получавани на два пъти - началото на годината и втория срок само, ако детето продължава да ходи на училище.

Социалният министър Бисер Петков уточни, че прекратените и спрените помощ се ползват от училищата и детските градини за цели, свързани с насърчаване и развитие на обучението на децата. Според него този механизъм също се засилва. За миналата година повече от 4 млн. лв. са използвани от учебните заведения за допълнителни уроци, работа със специалисти, закупуване на учебни материали. Петков посочи, че за 2018 г. са спрени 200 000 социални помощи. Общият брой на санкционираните семейства е 39 391.

Просветният министър Красимир Вълчев, че промените са продиктувани и от желанието на педагозите в страната за по-сроги мерки. Той уточни, че не всички помощи ще бъдат обвързани с посещението на децата в училище.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.