Президентът на Южна Корея към Борисов: България е лидер на Балканите
7

Президентът на Южна Корея към Борисов: България е лидер на Балканите

Азиатската страна иска да ползва нашите ИТ специалисти

„България стана лидер на Балканските страни благодарение на отличното ви ръководството и стигна висок икономически растеж сред страните членки на ЕС“. С тези думи президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин посрещна премиера Бойко Борисов в президентския дворец в Сеул.

Държавният глава похвали страната ни и за работата по темите за Брекзит и бежанците по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018г.  Мун Дже-ин отбеляза също постигнатия икономически растеж на страната ни сред държавите членки на ЕС, както и високата оценка за провеждането на БГ председателството. „За първи път премиер на България посещава Корея откакто установихме дипломатически отношения през 1990, визата има голямо значение, тъй като догодина ще празнуваме 30-годишнината на двустранните ни отношения“, каза корейският президент.

На двустранната среща Борисов постави и пред него темата за частните инвестиции у нас, като  поиска подкрепа от президента. Премиерът отбеляза, че за страната ни е приоритет разширяването на българския износ за Република Корея. Той акцентира върху конкурентните предимства на българската икономика, като много добър бизнес климат, ниско данъчно облагане, квалифицирана работна сила и достъп до обширния пазар на ЕС. 

От своя страна Мун Дже-Ин изтъкна, че стокообменът между двете страни нараства и пое ангажимент да рекламира България като отбеляза, че държавата ни привлича корейските компании с ниски данъци и добри условия за бизнес. По думите му корейците имат интерес да инвестират у нас и заради обширния достъп до пазара на ЕС. „Двете страни имаме голям потенциал да разширяваме практическото сътрудничество в областта на търговията, инвестициите, енергетиката, отбранителната промишленост“, акцентира Мун Дже-Ин. Президентът предложи и сътрудничество в ИТ сектора и заяви желание, че искат да използват нашите специалисти.

Двамата обсъдиха и енергетика като беше изтъкното, че корейска фирма е заявила участие в проекта „Белене“. Борисов и Мун Дже-Ин дадоха заявка, че трябва да се разшири сътрудничеството в туризма. Президентът изтъкна, че корейските туристи в България се увеличват и призна, че самият той бил впечатлен от морския ни град Несебър.

По отношение на ситуацията на Корейския полуостров Борисов заяви, че българската позиция е последователна и категорична и е в подкрепа на намирането на мирен изход по дипломатически път. „България оценява високо водещата роля на Република Корея и вашите лични усилия за постигане на напредък в междукорейския диалог и за намаляване на напрежението на Корейския полуостров“, обърна се Борисов към президента и изрази надежда усилията за постигане на устойчив мир и стабилност на Корейския полуостров да продължат.

В края на срещата Борисов му каза, че откакто е премиер, прави посещения само там, където може да се свърши работа и да се стигне до реални резултати.

Малко по-късно Борисов проведе и работен обяд с Корейско-българския комитет за икономическо сътрудничество, като по време на разговорите отново бил поставен фокус върху възможностите, които България, като страна членка на ЕС, дава за корейския бизнес.

Със срещата на Борисов с Мун Дже-Ин завърши тридневното официално посещение на българския премиер в Южна Корея. По време на посещението си Борисов успя да представи пред Хюндай оферти за сътрудничество с нашата страна. С компанията се обсъжда създването на център за изпитване на автономни автомобили. Стана ясно също, че друга южнокорейска компания има интерес да инвестира 1,5 млрд. евро в завод за батерии за електрически коли. На срещата си с премиера на Корея Ли Нак Йон пък се разбра, че Сеул иска да участва в проекта на Столичната община у нас за изграждане на завод за RDF гориво от битови отпадъци.

Мария Нинова, пратеник на „Телеграф медиа“ в Южна Корея

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.