Президентът Радев –  папагалът Ара на кръга Капитал (ОБЗОР)

Президентът Радев – папагалът Ара на кръга Капитал (ОБЗОР)

Дресьорите му от задкулисието го учат на циркови номера, за да отвлекат вниманието от себе си

Държавният глава и премиер вместо да решават проблемите на хората, се цакат с компромати

* Всички проверки срещу депутата показаха, че не е нарушавал закона, но пак ползват името му за димка, зад която да скрият собствените си проблеми

Държавният глава, който по Конституция трябва да представлява нацията и да бъде неин обединител, се оказа прост папагал. Събитията от последните седмици свалиха маската на Румен Радев и под нея лъсна пернатата му същност – на шарена птичка, от породата „Ара“, която е вързана за верижка за пръта на кръга „Капитал“.

Интересното дежавю се наблюдава у нас на всеки две години – челен сблъсък между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2, при който държавата се разтриса. Проста проверка в медийните архиви отпреди 2 години показва, че само преди 800 дни в страната премиер и президент отново са влезли в публична схватка като днес и отново в центъра на събитията е поставена картата „Делян Пеевски“. Тревожно е обаче, че от тези циркови сценки лъсва единствено, че макар подложен на 800 дни обучение от кръга „Капитал“, единственото нещо, което е научен да повтаря папагалът Радев е „Пеевски, Пеевски“. Трагикомичната ситуация поставя и логичния въпрос – толкова ли са некадърни дресьорите му от задкулисието, че не успяха да обучат птичката си и на други номера?

Олигарси

Има и друг въпрос – защо Пеевски толкова много дразни тези задкулисни кръгове, че са впрегнали толкова усилия да го клепат? Депутатът от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ от десетилетие е очернян от медиите на каолиновия олигарх Иво Прокопиев заради законодателните промени, с които извади на светло тежките обвързаности в медийната среда у нас и пресече опита за вторичен грабеж на активите на фалираната от Цветан Василев КТБ. Освен това изданията от „Телеграф медиа“ от години осветляват с разследванията си проказата на олигархичните афери, които източиха парите на държавата в частните джобове на шепа задкулисни играчи.

Изданията на „Телеграф медиа“ вече 20 години се борят срещу далаверите на разградския бос, който буквално е впил пипалата си в отровна прегръдка около врата на държавата и гражданите й.

Страх

През тези 2 десетилетия на страниците ни бяха изписани стотици разследвания затова как Прокопиев от млад и амбициозен репортер в бизнес вестник една нощ се събуди горд собственик на ключови държавни активи като „Каолин“ и „Дамяница“. Благодарение на милионите, изсипани в джобовете на 29-годишния тогава драскач, той реши, че би могъл да реди задкулисно дори правителства. Не без подкрепата на ментора си Иван Костов, разбира се. Истината за тези страшни обвързаности призна дори премиера Бойко Борисов, който в интервю преди няколко години заяви, че още в първия му кабинет Прокопиев е инсталирал „5-6 свои министри“. Подобни задкулисни зависимости не биха били допустими в нито една европейска държава, но у нас Прокопиев се е скрил зад медиите си и всеки път, когато някой посмее да повдигне завесата на това как той и останалите олигарси са овладели държавата, писъците им стигат до Брюксел. От страх истината да не излезе на яве Костов, който с бандитската си приватизация раздаде активи за 20 млрд. лв. на пешките си, задейства всички свои лостове на влияние. Ние от „Телеграф медиа“ знаем това най-добре, защото само преди няколко години, използвайки ЦИК като щит, у нас бе извършено недопустимо посегателство върху свободата на словото – книга с разследванията ни за това как Костов, Прокопиев и останалите олигарси са приватизирали дори гражданското общество в страната, беше буквално забранена. Нещо, което не се е случвало в демократичната история на страната. Но олигарсите, макар представящи се за истински поддръжници на демокрацията и правото, с удоволствие организират истинско аутодафе срещу разследванията, които ги изобличават. Този опит да ни бъде запушена устата обаче не ни уплаши , а напротив. Досега сме издали над дузина книги, разкриващи как страната бе нарязана на парче от Костов и компания и след това чудовищно заграбена. Публикувахме и серия от разследвания, дори събрани в специализирани издания като „Факт Телеграф“. Така последва и втори удар – доста по-брутален от първия. Марката на вестник „Телеграф“ бе забранена с подпис не на кого да е, а на прокуратурата. (Същата, която Прокопиев и Сие усилено в момента се опитва да пришие доста нелепо на Пеевски – б.р.)

Точно затова атаките на Прокопиев и останалите олигарси, скрили се зад табелата „издатели“, срещу Пеевски не учудват никого. Впечатление обаче прави, когато тези активни мероприятия срещу народния представител се подхванат от официалните власти в страната, за да се ползват за разчистване на личните им сметки. Особено, когато тези войни се разгарят след сигнал на кръга „Капитал“ и производните му.

Памет

От години в обществото се върти емблематичната реплика за „късата памет на народа“ на създателя на задкулисната държава у нас – Иван Костов. Именно на тази къса памет разчитат и сценаристите на политическите скандали у нас, които за кратък период от време повтарят една и съща пиеса за наивници, надявайки се всеки път обаче на различен резултат от нея. И затова от години водят битка срещу печата у нас – защото той помни и лесно разбива лъжите на задкулисието. Това е и друга от причините олигарсите да мразят Пеевски – заради вестниците, които издава. Затова от години се опитват да ги изкарат губещи, ненужни и т.н. Просто защото губят битката с тях. Вестникът остава, затова написаното в него не е като да напишеш нещо в сайта на „Капитал“ например и после да решиш да го затриеш. Вестникът е и носител на истината, той е мост между историята вчера и историята, която пишем днес. Вестникът е за свободни хора със свободни мисли, които искат да знаят и да питат. И е написан за точно за този кръг от обществото, който от километри надушва олигархичните интереси и категорично отказва да бъде част от тях. Вестникът е и огледало, в което сенчестите босове не искат да се оглеждат, защото виждат в себе си хилядите разбити съдби, през които са минали, за да отгледат милиардите си.

Дежавю

Ето един прост пример за казаното по-горе. В архивите на вестниците от „Телеграф медиа“ може да бъде открит следният материал:

„Дeпутaтът oт ДПC Дeлян Пeeвcки ce рaзгрaничи oт "прecтрeлкитe" мeжду прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв и прeзидeнтa Румeн Рaдeв, в кoитo бe нaмeceнo и имeтo нa caмия Пeeвcки. Тoй cтoри тoвa в изявлeниe дo мeдиитe.

"Кaквитo и прoблeми прeмиeрът и прeзидeнтът дa имaт пoмeжду cи, лични или инcтитуциoнaлни, дa ги рeшaвaт зaнaпрeд кaтo гoлeми мoмчeтa. Нямaм никaквo oтнoшeниe към тeхнитe cпoрoвe зa caмoлeти, тaнкoвe, търгoвe или рaзни кoмиcии", зaяви кaтeгoричнo Пeeвcки.

Нaпрeжeниeтo мeжду Румeн Рaдeв и Бoйкo Бoриcoв ecкaлирa, cлeд кaтo вчeрa в тeлeвизиoннo интeрвю прeмиeрът кaзa, чe cъвeтникът нa държaвния глaвa Ивo Хриcтoв e рaбoтeл в притeжaвaнaтa oт Пeeвcки тeлeвизия BBT. Прeзидeнтът нe ocтaнa длъжeн нa Бoриcoв и cъщo пoпитa кaкви ca връзкитe му c дeпутaтa oт ДПC и дaли двaмaтa имaт oбщ бизнec. Нeщo, кoeтo Бoриcoв кaтeгoричнo oтрeчe в прecкoнфeрeнция прeд мeдиитe. В изявлeниeтo cи Пeeвcки oтрeчe дa пoзнaвa нaчaлникa нa кaбинeтa нa прeзидeнтa Рaдeв - Ивo Хриcтoв, и някoгa дa e бил нeгoв рaбoтoдaтeл.

Генерали

Eтo и цялaтa дeклaрaция нa Дeлян Пeeвcки: Нe пoзнaвaм нaчaлникa нa кaбинeтa нa прeзидeнтa Рaдeв - Ивo Хриcтoв, кaтo cъщият никoгa нe e рaбoтил зa мeн. Нe приeмaм зaмecвaнeтo нa мoeтo имe c тoвa нa прeмиeрa Бoриcoв, пo нaчинa, изпoлзвaн oт прeзидeнтa Румeн Рaдeв, тъй кaтo нямaм и никoгa нe cъм имaл бизнec интeрecи или други oбвързaнocти c прeмиeрa. Cчитaм, чe нe e ceриoзнo прeмиeр и прeзидeнт, oт виcoтaтa нa тяхнaтa пoзиция, дa мe изпoлзвaт в oпит зa рaзрeшaвaнe нa cъщecтвувaщитe мeжду тях или мeжду тeхнитe aдминиcтрaции прoблeми, кaктo и дa ce упрaжнявaт върху имeтo ми, ocoбeнo c пoдoбнa нeприeмливa зa инcтитуциитe, кoитo прeдcтaвлявaт, ритoрикa. Кaквитo и прoблeми прeмиeрът и прeзидeнтът дa имaт пoмeжду cи, лични или инcтитуциoнaлни, дa ги рeшaвaт зaнaпрeд кaтo гoлeми мoмчeтa, гeнeрaли, бeз дa нaмecвaт eдин дeпутaт oт oпoзициятa, зaщoтo aз нямaм никaквo oтнoшeниe към тeхнитe cпoрoвe зa caмoлeти, тaнкoвe, търгoвe или рaзни кoмиcии. C тeзи cи дeйcтвия и зaбърквaнeтo нa имeтo ми в тeхнитe търкaния прeмиeрът и прeзидeнтът ce пocтaвят eдинcтвeнo в уcлугa нa хoрa кaтo Ивo Прoкoпиeв и oлигaрхичнитe кръгoвe oкoлo нeгo, чиитo зaдкулиcни бизнec интeрecи aз рaзoбличaвaм прeз мoитe мeдии“.

Проверки

Междувременно Делян Пеевски се превърна в най-проверяваният човек в държавата след десетките сигнали на кръга „Капитал“ и присъдружните му медии. Освен че няколко пъти бе проверяван от прокуратурата и данъчните – и като физическо лице и като собственик на фирми, срещу него проверка стартира и КПКОНПИ. Всички тези инспекции обаче приключиха с едно и също заключение - „Пеевски не е нарушавал закона“. Това явно допълнително подразни олигарсите, които за пореден път решиха да ползват името му за димка, за да скрият зад нея собствените си проблеми.

Всичко това не ви ли звучи доста познато. Повтаря почти дословно новия сценарий с казуса „НСО“ и войната между двете сгради на „Дондуков“ 1 и 2 (виж вдясно). И това дежавю оставя един доста гаден вкус, особено сега, когато се разиграва поредната серия от този сериал за наивници, които властта разиграва пред очите на хората, вместо да решава проблемите им.

 ВИЖ ОЩЕ:https://www.monitor.bg/bg/a/view/lyjata-nso-cherven-scenarij-za-naivnici-214746

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.